PROJELER

Konu

Koklear İmplant (Kİ) işitme cihazları ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olanlara yardımcı olmak için tasarlanmış elektronik bir aygıttır. Kİ sistemi sesleri elektriksel uyarımlara dönüştürür ve sinyalleri doğrudan Koklea’xxya iletir. Uyarılan işitme sinirleri sayesinde beyin sinyalleri ses olarak algılar.Kİ işitme cihazlarının, diğer cihazından farklı olarak maliyeti oldukça yüksektir. Dünyada Kİ üreten Med-El, Cochlear, Advenced Bionics ve Oticon yabancı firmaları bulunmaktadır.Mevcut tasarımlarda dış ünite olan mikrofon kulak dışında kalmakta ve bu tasarım estetik kaygı, yaşam konforu açısından sıkıntı oluşturmaktadır.Kullanıcılar bazı sosyal faaliyetlerde cihazlarını çıkarmak zorunda kalmakta ve kazanılan duyma yetisi kaybolmaktadır.Bu projede amacımız olumsuz faktörleri ortadan kaldırarak, tamamı vücut içine implante edilmiş Kİ işitme cihazları için sensör tasarımı yapmak ve geliştirmektir.Geliştirilecek olan sensör, orta kulağa implante edilebilecek fiziksel özelliklere sahip, ses dalgalarını elektriksel işaretlere dönüştürecek şeklinde tasarlanacaktır. Tasarım için ”Mikro Elektro-Mekanik Sistem” (MEMS) teknolojisi ile geliştirilmiş piezo-elektrik kristal sensörler ve kapasitif sensörlerüzerinde araştırma yapılacaktır.İleri teknoloji gerektiren bu konuda, ülkemizde bu alanda ilk olmakla birlikte, yerli üretim için Ar-Ge yapılması ülke ekonomisi ve ”know-how” ile yetkinliklerin artırılması, araştırmacıların gelişmesi yönünde katkı sağlanacaktır.

Konu

Koklear İmplant (Kİ) işitme cihazları ileri veya çok ileri derecede işitme kaybı olanlara yardımcı olmak için tasarlanmış elektronik bir aygıttır. Kİ sistemi sesleri elektriksel uyarımlara dönüştürür ve sinyalleri doğrudan Koklea’xxya iletir. Uyarılan işitme sinirleri sayesinde beyin sinyalleri ses olarak algılar. Kİ işitme cihazlarının, diğer cihazından farklı olarak maliyeti oldukça yüksektir. Dünyada Kİ üreten Med-El, Cochlear, Advenced Bionics ve Oticon yabancı firmaları bulunmaktadır.Mevcut tasarımlarda dış ünite olan mikrofon kulak dışında kalmakta ve bu tasarım estetik kaygı, yaşam konforu açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Kullanıcılar bazı sosyal faaliyetlerde cihazlarını çıkarmak zorunda kalmakta ve kazanılan duyma yetisi kaybolmaktadır. Bu projede amacımız olumsuz faktörleri ortadan kaldırarak, tamamı vücut içine implante edilmiş Kİ işitme cihazları için sensör tasarımı yapmak vegeliştirmek olmuştur.

Konu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA), Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA) ve Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS) katkılarıyla her yıl ABD’nin Texas eyaletinde düzenlenen geleneksel “Tasarla, Yap, Fırlat” (Annual CanSat Competition -Design Built Launch) Mikro Uydu Yarışması’nda danışmanı olduğum İstanbul Arel Üniversitesi’nin SATAREL Model Uydu Takımı CDR kritik tasarım dünya altıncısı oldu. Katkı ve destekte bulunduğum İTÜ APIS Model Uydu Takımı CDR krtik tasarım dünya birincisi, genel klasmanda dünya dördüncüsü oldu.