HAKKINDA
Cem Örnek, malzeme bozulma ve bozunma süreçlerini geniş bir yelpazede incelemekte olup, özellikle bölgesel korozyon ve çatlama mekanizmalarının anlaşılması üzerine çalışmalar yürütmektedir. Araştırmaları, otomotiv, çelik imalatı, enerji ve biyomedikal sektörlerine yönelik ileri malzeme tasarımı ve yüzey mühendisliği çözümleri geliştirmeye odaklanmaktadır.
Özellikle yeni nesil mikro yapı modelleme ve karakterizasyonu, korozyonun malzeme tasarımına entegre edilmesi, yenilikçi mikro yapılar ve fonksiyonel kaplamalar üzerine çalışmaktadır. Hidrojen kırılganlığın önlenmesi amacıyla nanopartiküllerin ve intermetalik bileşiklerin hidrojen tutma özellikleri ile korozyon direnci üzerindeki etkilerini anlamak ve iyileştirmek için hesaplamalı ve deneysel yöntemleri bir araya getirmektedir.
Triboloji (sürtünme, aşınma ve yağlama bilimi) ve tribokorozyon (sürtünme ile birleşik korozyon mekanizmaları) üzerine çalışmalar yaparak, özellikle yüksek sıcaklık ve aşırı koşullara dayanıklı yüzey mühendisliği çözümleri geliştirmektedir. Bu kapsamda, fiziksel buhar biriktirme (PVD) kaplamalar gibi ileri yüzey teknolojilerinin mekanik aşınma ve korozyona karşı dayanıklılığını artırmaya yönelik araştırmalar yürütmektedir.
Biyomedikal sektörüne yönelik biyouyumlu, yüksek korozyon dirençli ve çok yönlü fonksiyonel kaplamalar geliştirirken, yüksek entropili alaşımlar gibi ileri malzemelerin uygulanabilirliğini araştırmaktadır. Hidrojen geçiş bariyerleri, katodik koruma stratejileri ve akıllı malzeme sistemleri üzerine yenilikçi çözümler üretmektedir.
Deneysel araştırmalarında eş zamanlı, zaman ve mekânsal çözünürlüklü, gerçek çalışma koşullarında uygulanan ışın demeti teknikleri (elektron sinkrotron) kullanarak korozyon ve malzeme bozunma mekanizmalarını gerçek zamanlı olarak anlamayı ve önlemeyi hedeflemektedir. Ayrıca, yoğunluk fonksiyonel teorisi ile modelleme ve hesaplamalı malzeme bilimi yöntemlerini kullanarak malzeme tasarımında korozyon ve hidrojen gevrekliğinin etkilerini modellemeye yönelik çalışmalar yapmaktadır.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'nde Korozyon ve Korozyondan Korunma, Yüzey İşlemler, Malzeme Bilimi, İstatistik ve Olasılık ve Matlab Programlama derslerini vermektedir. Disiplinler arası çalışmalarıyla, otomotiv, çelik imalatı, enerji ve nanoteknoloji sektörlerinde yenilikçi malzeme çözümleri geliştirmeye devam etmektedir.
Ayrıca, İTÜ Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (ITUnano) Müdürüdür.