PROJECTS

Topic

Havai Fotogrametri, Fotogrametri, İHA, RTK, PPK, PPP,

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Roket, Kontrol algoritması, İniş ayağı, EcoSIMM, Sensör Füzyonu, Durum Tahminlemesi, Regülatör, Sızdırmazlık,

Topic

Donanım ve yazılımdaki alanlarındaki son gelişmeler sayesinde stereo görüntü görevlerinde tam otomasyon gerçekleştirme çalışmaları artmıştır. Stereo görüntülerin eşlenmesi ile derinlik tahmini yapmak üzere derin öğrenmeye dayalı algoritmalar geliştirilmiştir. Ancak bu yöntemlerin genellikle yersel görüntülerde test edilmiştir. Hava fotoğraflarından özellikle sayısal yükseklik modeli gibi bir çok uygulama için altlık olabilecek son ürünler üretilebilir. Bu proje kapsamında hava stereo görüntülerden derin öğrenme yöntemleri ile eşitsizlik haritaları üretilecektir. Ardından bu eşitsizlik harirtaları sayısal yükseklik modellerine dönüştürülecektir. Literatürde daha çok hazır veri setleri üzerinden eşitsizlik haritası üretilmiştir. Ancak bu haritaların SYM gibi bir çok uygulama için altlık olabilecek bir son ürüne dönüştürülmesi dair çalışma bulunamaktadır. Ayrıca proje kapsamında hava görüntülerinden oluşan bir veri seti de hazırlanacaktır. Böylece literatüre veri setleri açısından da katkı sunulacaktır. Hem üretilen veri seti hem de literatürde bulunan bir kaç veri setleri üzerinden güncel derin öğrene ağları test edilecektir. Bu sayede derin öğrenme yöntemleri ile derinilik haritaları oluşturulmasına dair kapsamlı bir araştırma sunulacaktır. Proje sonunda İTÜ Ayazağa kampüsüne ait yüksek mekansal çözünürlük ve geometrik doğruluğa sahip bir SYM üretilmesi hedeflenmektedir.

Topic

Kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılmasında en önemli şeyin hassas bir dokümantasyon adımıyla başladığı bir gerçektir. Günümüze kadar, gelişen teknoloji ile kültürel mirasın belgelendirilmesinde birçok gelişme olmuştur ve çağdaş belgeleme teknikleri hızlı bir şekilde ilerlemiştir. 3 boyutlu araştırma ve web teknolojilerindeki son gelişmeler, kültürel mirasın dijital olarak korunmasına ve yaygınlaştırılmasına önemli bir katkı sağlamıştır. Eğitim, araştırma, turizm, sanal ve artırılmış gerçeklik gibi diğer kullanım durumları için de kullanılan 3 boyutlu kültürel miras modelleri artık kültürel mirasın korunmasında kritik bir bileşendir. Fotogrametri ve lazer tarama 3 boyutlu modelleme için güncel araçlardandır. Bu projede İTÜ Geomatik Mühendisliği Tarihi Ölçme Aletleri Sergisi’nde bulunan 100 tarihi ölçme aletinin kültürel dokümantasyonu yapılacaktır. Büyük bir arşivleme çalışmasının olmasının yanı sıra bilimsel açıdan farklı yöntemlerin karşılaştırılması da sağlanacaktır. Oluşturulacak modellerin ölçekli ve koordinatlı olmasından dolayı doğruluk analizi yapmak mümkün olacaktır. Ayrıca oluşturulan modellerden her birine ait tarihsel bilgiler ile de desteklenerek bir web-tabanlı müze oluşturulması amaçlanmaktadır. Böylece insanların tarihsel ölçme aletlerine erişimi ve bilgi sahibi olması sağlanacaktır.

Topic

Üç boyutlu verilerden anlamlı bilgilerin çıkarılması, bilgisayarla görme ve yapay zekâ alanındaki ana çalışma alanlarından biridir. Fotogrametri, uzaktan algılama, görüntüleme, şehir modelleri, otonom sürüş, gerçeklik ve robotik gibi birçok alanda kullanılabiliyor olması, 3D veri işleme ve bilgi çıkarmanın önemini artırıyor. Nokta bulutu, 3B verileri temsil etmek ve analiz etmek için çok kullanışlı bir veri türüdür. Nokta bulutlarına ürünlerinde bazı gelişmiş kalite güvence (QA) ve kalite kontrol (QC) işlemleri uygularlar. Buna göre, gerekli QC işlemlerinden biri, taşınan nesneleri tespit etmek ve teslim edilen MMS nokta bulutlarından kaldırmaktır. Özellikle mobil lidar verilerdeki hareket eden nesnelerin oluşturduğu gürültülerin tespit edilip giderilmesi için otomatik bir yöntem bulunmamaktadır. Tez kapsamında derin öğrenme yöntemleri kullanılarak hareket eden nesnelerin neden olduğu gürültülerin otomatik olarak tespit edilip giderilmesi amaçlanmaktadır. Tez kapsamında hareket eden nesnelerin neden olduğu gürültü giderildikten sonra, binalar, yollar, ağaçlar gibi nesneler, derin öğrenme yöntemleri kullanılarak nokta bulutundan ile tespit edilecektir. Semantik segmentasyon, filtre uygulanmadan önce ve sonra nokta bulutuna uygulanacaktır. Böylece filtrelemenin nokta bulutu segmentasyonuna etkisi nicel olarak tespit edilecektir.

Topic

Lazer Tarama, Yersel Fotogrametri, Üç Boyutlu Yüz Tanımlama, Kilit Nokta Bulucu, Kilit Nokta Tanımlayıcı, Nokta Bulutu,

Topic

Sayısal yüzey modeli (SYM) yeryüzünde yer alan tüm objelerin üç boyutlu olarak temsilidir. SYM farklı yöntemlerle üretilmekle beraber, en yaygın üretim yöntemi hava fotogrametrisidir. Bu yöntemle üretilen modeller ise topoğrafik harita üretimi, arazi kullanımı planlaması, arkeolojik çalışmalar, havza analizleri, enerji nakil hatları kontrolü ve benzeri pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde İnsansız Hava Araçları (İHA) fotogrametrik yöntemle SYM üretimi amacıyla yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Görüntü eşleştirme, görüntü işleme ve bilgisayarla görme alanlarında üzerine çalışılan bir konu olarak değerlendirilmektedir. Çekilen resimlerin eşleştirilmesinin yüksek doğrulukla yapılamaması durumunda üretilen yüzey modelinin konum doğruluğu düşmektedir. Bu proje kapsamında, İHA aracılığıyla elde edilen görüntülerle üç boyutlu sayısal yüzey modeli oluşturulabilmesi için görüntü eşleştirme algoritmaları irdelenerek performansları değerlendirilecektir. Bu algoritmalar arasında daha iyi sonuç verebileceği düşünülen algoritmalardan Thin Plate Splines (TPS, İnce Plaka Eğrileri / İPE) algoritması ele alınarak geliştirilecek ve test edilecektir. Algoritmanın geliştirilmiş halinin eşleştirme hassasiyetini iyileştirmesi ve kullanımıyla distorsiyonu yüksek görüntülerin daha doğruluklu bir biçimde eşleştirilebilmesi mümkün olacaktır. Sayısal yüzey modeli veya diğer fotogrametrik üç boyutlu ürünlerin üretilmesinde kullanılan ticari yazılımlara olan bağlılığın önerilen algoritmanın kullanılmasıyla azaltılması beklenmektedir. Çalışma kapsamında kullanılacak donanım ve yazılım olarak, proje kapsamında temin edilmek istenilen bir adet fotogrametrik değerlendirme yazılımının yanı sıra, İHA ile elde edilen görüntüler, mevcut olan bir adet kamera ve Fotogrametri ve Ölçme Tekniği Laboratuvarları olanaklarından da yararlanılacaktır. Çalışma kapsamında yersel ölçmeler ile yer kontrol noktası ağı kurulacak, çekilen görüntülerle oluşturulacak olan yüzey modeli bu ağ ile koordinatlandırılacak ve test edilecektir.