PROJECTS

Topic

NEWA Yeni Avrupa Rüzgar Atlası projesi kapsamında Türkiye için rüzgar modellemesi yapılması

Topic

Projenin oluşturulmasındaki amaç, orta ölçekli WRF sayısal modelini kullanarak kısa dönem için (günler ölçeğinde) tahmini radyasyon verisinin elde edilebilmesidir. Özellikle güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminde gerekli planlamanın yapılması bu veriye dayalı olacağından, elde edilen tahmini güneş radyasyon verisi son derece önemlidir. Proje kapsamında elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi için de bir takım çalışmalar yapılmıştır. Öncelikle, uygun model konfigürasyonunun oluşturulması çalışması tamamlanmış ve en iyi sonucu veren konfigürasyon belirlenmiştir. Yere gelen radyasyon verilerinin analizleri tamamlanarak, atmosfer yapısının radyasyon verileri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Aerosollerin yere gelen radyasyon miktarları üzerindeki etkileri de analiz edilmiştir. Ayrıca, uydu verileri kullanarak model çıktılarının iyileştirilmesi ihtimali sorgulanmıştır. Ancak, elde edilen sonuçlara göre uydu verilerinin bu amaç ile kullanımının mümkün olmadığı tespit edilmiştir. Son olarak, yapay sinir ağları ile model çıktılarının iyileştirilmesi çalışması da tasarlanarak uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, yapay sinir ağları kullanımının model çıktılarının iyileştirilmesinde oldukça iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. 24 saat öncesine ait ham model çıktıları yaklaşık %12 civarında hata oranlarına sahipken yapay sinir ağları ile yapılan iyileştirmelerde, hatanın yaklaşık %4 oranlarına düştüğü tespit edilmiştir. Proje, belirlenen dönem için model çıktılarının elde edilmesi ve bu çıktıların yapay sinir ağları ile iyileştirilmesi sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile sonlandırılmıştır.

Topic

Bu çalışmada doğada bulunan radyoaktif bir gaz olan radon gazının ölçümü için TÜBİTAK’ın teşviki ile İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümünde üretilen bir radon detektörü anlatılmaktadır. Bu cihazın üretimi aşamasında gerçekleştirilenler, karşılaşılan güçlükler çalışmada anlatılmış ve çözüm yöntemleri tartışılmıştır. Üretilen cihazın gerek dizaynının, gerek ise üretiminin tamamının ülkemizin öz kaynakları gerçekleştirilmiş olması ülkemizin benzer konularda dışa bağımlılığını azaltacak önemli adımlardan biridir. Üretilen cihazın, yurtdışındaki rakiplerine göre karşılaştırılamayacak kadar düşük maliyette olması ve entegre bir SMS ünitesi gibi bir çoğunda olmayan bir özelliğe sahip olması nedeni ile hem çevresel radon ölçümlerinin monitöre edilmesinde hem de projenin amacında öngörüldüğü üzere fay hatlarında radon aktivitesinin ölçülmesinde rahatlıkla kullanılabileceği açıktır.

Topic

Kısa Vadeli Rüzgar Enerjisi Tahmin Sistemi

Topic

Kurşun asit akülerin empedanslarını veri toplama sistemiyle ölçerek, empedans değerinden akünün halihazırdaki doluluk oranını ve sağlık durumunu tespit etmek.

Topic

Kriyojenik Güç Üretiminde Mekanik ve Termoelektrik Süreçlerin Teorik ve Deneysel Karakterizasyonu

Topic

Nano Ölçekte Kuantum Yüzey Enerjisinin Gazların Termodinamik ve Transport Özelliklerine ve Hal Uzayının Geometrik Yapısına Etkisi