PROJECTS

Topic

Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’xxni kapsayan Geleneksel Türk Müziği’nde Batı müziğinden farklı olarak mikrotonlar bulunmaktadır. Bu nedenle normal gitarların yarım seslerle kurulmuş perde düzeni Türk müziğinin çalınmasına izin vermemektedir. İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun 2008 yılında İTÜ BAP projesi desteğiyle tasarladığı ‘Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar’ ile Türk müziği, doğası bozulmadan çoksesli bir şekilde çalınabilmektedir. Mikrotonal gitar, 2013 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’xxnda gitar eğitim müfredatına eklenmiştir. Ayrıca bu tasarım, Georgia Institute of Technology’de düzenlenen 2014 Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışmasında 1.lik ödülü almıştır. Mevcut ‘ayarlanabilir mikrotonal gitar’da perdeler kullanıcı tarafından manuel olarak ayarlanabilmektedir. Bazı araçlarla perdeler gitar klavyesi üzerinde sağa ve sola hareket ettirilebilmekte ve istenilen perde çıkartılıp yeniden takılabilmektedir. Önerilen ‘Otomatik Mikrotonal Gitar’ proje kapsamında perdelerin otomatik olarak ayarlanabileceği bir mikrotonal gitar tasarlanacak ve prototipi imal edilecektir. Böylelikle klavye mekanizmasına yüklenecek bağlama perde düzeni, tanbur perde düzeni, Saba makamı perdeleri, Hint müziği perdeleri, Rönesans dönemi ses sistemi gibi birçok perde düzeni otomatik olarak klavyede yerini alacak ve çalınmaya hazır hale gelecektir. Proje kapsamında ilk aşamada beş bölü bir ölçekte küçük bir model yapılacak, bu aşamadan sonra gerçek boyutlara geçilecektir.

Topic

Ülkemizde Türk Musikisi Devlet Konservatuarları nda gitar eğitimi olmasına rağmen gitarın perde yapısı gereği gitarda Türk Müziği eğitimi verilememektedir Tüm gitar müfredatlarının büyük bir kısmı klasik Batı müziği üzerine yapılandırılmıştır Müfredatlarda ender rastlanan bazı Türk müziği örneklerinde ise makamsal müziğin temel taşlarından mikrotonların atıldığı saptanmıştır Böylelikle Türk makam müziği yanlış bir şekilde öğretilmektedir İTÜ de 2008 yılında geliştirilen mikrotonal gitar ile bu sorun ortadan kaldırılmıştır Bu gitar ile Türk müziği doğası bozulmadan çoksesli bir şekilde çalınabilmektedir Mikrotonal gitar 2013 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı nda müfredata eklenmiştir Ancak Konservatuar ın mikrotonal gitarı bulunmadığı için eğitim başlayamamıştır Bu eğitimin başlayabilmesi için mikrotonal gitarların yapılması gerekmektedir

Topic

Projenin konusu İTÜ’nün dünyaya kazandırdığı yeni bir çalgı olan ayarlanabilir mikrotonal gitar için yeni tasarım fikirlerinin oluşturulması ve bunun sonucunda besteciler ve icracılar ile çalışılıp yeni eserlerin yaratılması ve sunulmasıdır. Projenin AR-GE kapsamında, ayarlanabilir mikrotonal gitar perdelerinin tasarımından yola çıkıp gitarlara kolaylıkla yapıştırılan perdeler tasarlanmıştır. Bu yolla normal gitarların mikrotonal gitara dönüştürülmeleri başarılmıştır. Bu aşamadan sonra 12 ulusal ve uluslararası besteciye mikrotonal gitar ve çalgı grupları (ensemble) için farklı mikrotonal gitar müzik türlerinde sipariş verilmiştir. Dünyada türünün ilk örneği çalgı kombinasyonlarıyla özgün eserler üretilmiş ve icra edilmiştir.