PROJECTS

Topic

Precipitation variability

Topic

Yüzey Suları Mühendisliği, Hidroloji, Hidroloji-Hidrometeoroloji, kuraklık, iklim değişikliği, su kaynakları, Yağış, trend analizi, Theil-Sen yöntemi, Akdeniz,

Topic

Su, bugün olduğu gibi geçmişte de İstanbul şehrinin temel sorunu olmuştur. Şehre su taşımak için bilinen ilk çabalar Roma döneminde başlamıştır. Bozdoğan Kemeri ise en bilinen örnektir. Hadrianus döneminde (117-138) Trakya Bölgesi’nden künkler ve su kemerleriyle getirilen su Edirnekapı bölgesinden şehre girmiş ve Bozdoğan Kemerleri vasıtasıyla tarihi yarımadaya ulaşmıştır. İmparator Valens döneminde de (364-378) bu çabalar sürmüştür. Bizans döneminde ise nüfusun artmasıyla V.yy.dan itibaren kapalı ve açık sarnıçlar şehrin su ihtiyacını karşılamıştır. Topkapı Sarayı ve bahçeleri ise İstanbul’daki Doğu Roma ve Osmanlı tarihi su teknolojisinin mikro ölçekli bir temsilidir . Hem Roma hem de Osmanlı suyollarının hedef noktasını bu alan oluşturmaktadır. Topkapı Sarayı, özellikle Osmanlı dönemi hidrolik bilgisinin bir mikro örneğini oluşturmaktadır. Bu alanda 60’ın üzerinde çeşme, 14 hamam, 13 kuyu ve şadırvan, havuz, tuvalet gibi su yapıları bulunmaktadır. Doğu Roma döneminden kalan sarnıçlar içme suyu için kullanılmasa da sulama ve yangın tehlikesine karşı depolama işlevleriyle varlıklarını sürdürmüştür. Topkapı Sarayı’nı çevreleyen Sur–i Sultani içinde kalan alanda, çoğu varlığını sürdüremese de bazıları neredeyse Yerebatan Sarnıcı büyüklüğünde toplam 43 sarnıç belirlenmiştir. Bu rakam hem bu bölgedeki nüfus yoğunluğunu hem de suyun ne kadar hayati olduğunu gösteriyordu. İstanbul’da bilinen sarnıç sayısının 209 olduğu düşünülürse bu rakamın önemi daha iyi anlaşılıyor. Topkapı Sarayı alanında bulunan ve tarihi su sistemini anlamamızı sağlayacak yapılar dışında bugün Topkapı Sarayı binalarının sağlığı ve güvenliği açısından var olan tüm bu alt yapının bilinmesi hayatidir.

Topic

Sera Gazı Ulusal Katkı Hedefi’nin gerçekleştirilmesi için Kapasite Geliştirme ve İzleme Projesi kapsamında Ulusal Katkı Niyeti (UKN) hedefinin gerçekleştirilmesi için tüm paydaş kapasitelerinin geliştirilmesi, katkı çerçevesinde yer alan azaltım politikaları etkinliğinin değerlendirilmesi, ortaya çıkacak maliyetlerin belirlenmesi, ulusal katkı hedefine yönelik maliyet etkin politikalarının belirlenmesi, ülkemiz ekonomisine etkilerinin ortaya konulması ve ulusal uyum bildirimi taslağının hazırlanması projenin esasını oluşturmaktadır. Bu kapsamda ulusal bir model kurulup 2030 ve 2050 yıllarına kadar projeksiyonlar oluşturulacaktır.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.