PROJECTS

Topic

Bu proje çalışmasında, akustik uygulamalara yönelik olarak üç boyutlu (3D) baskı teknolojisi ile üretilmiş mikro perfore paneller (MPP) ile doğal lif katmanlarının birlikte kullanıldığı sandviç kompozitler tasarlanacaktır. Bu doğrultuda, sandviç yapının alt ve üst plakaları için polilaktik asit (PLA) ve termoplastik poliüretan (TPU) kullanılarak farklı perforasyon yoğunluğuna (paneldeki delik miktarının oranı) sahip 3D baskılı MPPler elde edilecek, ara katman (çekirdek) olarak da kenevir ve atık yün lifleri kullanılacaktır. 3D baskılı MPPler ile ara katmanda farklı doğal lifler kullanılarak elde edilecek sandviç yapıların ses absorpsiyonu ve ses iletim kaybı ölçümleri yapılacaktır. Sonuçlar, arasında hava boşluğu bulunan çift plakalı (double-leaf) MPPnin, ara katmanda kullanılan lifli yapının ve de akustik uygulamalarda sıklıkla kullanılan benzer kalınlıkta mineral taş yününün ölçüm sonuçları ile karşılaştırılarak değerlendirilecek ve akustik performans açısından geniş bir frekans aralığında en etkili tasarımlar belirlenecektir.

Topic

Bu proje kapsamında para-aramid tipi Kevlar® lifinden mamul 2D dokuma kumaşlar tedarik edilecek, kumaşlara farklı boyutta silika partikülleri ile hazırlanacak KAKS ile muamele edilecek, hazırlanan numunelerin düşük hızlı darbe altındaki performansı değerlendirilecek, eş zamanlı olarak yapılacak modelleme sonuçları elde edilen bulgularla karşılaştırılacaktır.

Topic

Akustik yalıtım için kumaş takviyeli katmanlı hibrid bir kompozit malzemenin geliştirilmesi hedeflenen bu projede cam, karbon, jüt ve keten kumaşlardan kompozit yapılar oluşturulmuştur. Çalışmanın başında kalınlıklarının ayarlanması amacıyla test üretimleri gerçekleştirilmiş bu üretimler sonucunda kalınlıklara bakıldıktan sonra ideal kalınlıktaki kompozit malzemelerin asıl üretimleri vakum infüzyon tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu kompozit malzemelerin bir boşluklu kumaş yapısı ile bir araya getirilerek oluşturulan katmanlı hibrid kompozit malzeme yapılarının ses absorbsiyon özellikleri incelenmiştir. Sırası ile yerleri değiştirilerek oluşturulan yapıların ses absorbsiyon özellikleri incelenmiştir. Öncelikli olarak malzemeler kendi içlerinde üç katlı olarak incelenmiştir. Ardından değişik sıralı yapılar oluşturularak bu yapıların ses absorbsiyon katsayıları incelenmiştir. Oluşturulan değişik yapı sıralamaları ile malzemeler incelendiğinde ses dalgalarını öncelikli olarak karşılayan yüzey boşluklu kumaş olduğunda ve özellikle yapıdaki boşluklu kumaş sayısı iki tane olduğunda ses absorbsiyon performanslarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Keten ve jüt malzemelerin, boşluklu kumaş ile oluşturulan malzemelerde ses absorbsiyon katsayılarının yapısında cam ve karbon malzemelerinden daha iyi performans ortaya koyduğu gözlemlenmiştir. Akustik yalıtımda kullanılmak amacıyla oluşturulacak hibrid kompozit malzeme yapısında jüt ve keten kumaşlardan oluşturulmuş kompozit yapımında kullanılabileceği görülmüştür.

Topic

Tekstil Tabanlı Kompozit İleri Teknoloji ve Inovasyon Merkezi

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile siklodekstrin takviyeli nanokompozit lif ve nanoliflerin üretilerek yapısal ve mekanik özelliklerinin geliştirilmesi inklüzyon komplekslerinin başarılı bir şekilde elde edilmesi bu liflerin çeşitli tekstil teknolojileri kullanılarak tekstil son ürünlerinde ürünlere fonksiyonellik kazandırmak amaçlanmaktadır