PROJECTS

Topic

Görüntü İşleme, Uzaktan Algılama, Yerküre Gözlemleri (Uzaktan Algılama, Harita, uzaktan algılama, derin öğrenme,

Topic

Uzaktan Algılama, Uzaktan algılama, Kuraklık, Modis,

Topic

Urbanisation has led to radical changes in population distribution and is directly linked to environmental changes such as deforestation and abandonment of farmland. Although contemporary mapping of land use and land cover (LULC) compared with dynamic population geography in Europe exists, similar correlations prior to 1970 are limited. Funded by the European Research Council, the GeoAI_LULC_Seg project aims to employ geospatial AI to accurately map LULC from 1940 onward in a border region between Bulgaria and Turkey. Early aerial photographs, satellite imagery and census data will be correlated. This will create a comprehensive view of LULC to help researchers predict future population geography and land use changes.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Segmentasyon görevine uygulanabilecek derin öğrenme tekniklerinin yoğun bir biçimde incelendiği bu projede, yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinden otomatik bina belirleme için kapsamlı çıkarımlar ortaya konmuştur. Deneylerin gerçekleştirildiği İstanbul veriseti için gerekli uydu görüntüsünün sağlanmasında ve bina etiketlerinin oluşturulmasında İstanbul Teknik Ünivesitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Merkezi’ne ve araştırmacılarına teşekkür ederiz. Bu proje İstanbul Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından Doktora Sonrası Araştırma Projesi kapsamında MAB-2020-42332 numaralı proje numarası ile desteklenmiştir.

Topic

Bu çalışmanın iki önemli amacı vardır.? Farklı kaynaklardan elde edilen uydu verileri ve coğrafi bilgileri nesne tabanlı yaklaşımla sınıflandırarak, Türkiye için ekonomik ve sosyal açıdan önemli olan iki şehir için, detaylı bir şehir arazi örtüsü/kullanımı haritası oluşturulacaktır.o İki şehir seçilirken bu şehirlerdeki nüfus değişimleri, geçmişe yönelik olarak uydu veri arşivinin olup olmaması durumu dikkate alınacaktır.o Sınıflandırma ilk aşaması olan segmentasyon için en uygun parametreler araştırılacak ve ikinci aşama olan karar kural setlerin oluşturulması için farklı dokusal (örneğin GLCM, filtreler), geometrik (boyut, alan vb) ve topolojik (komşuluk, içermek, kapsamak vb) fonksiyonlar araştırılıp çalışma alanları için en uygun olan ve en yüksek sınıflandırma doğruluğu verebilecek olan kriterler belirlenecektir.? Farklı tarihler için (2005, 2010, 2015 ve 2020) oluşturulacak olan şehir arazi örtüsü/kullanımı haritalarından, çalışma alanlarındaki arazi değişimleri belirlenecek ve ayrıca değişimlerin otomatik olarak belirlenebilmesine yönelik olarak indeks bazlı yöntemler araştırılacaktır. Spesifik sınıf değişimleri için (örneğin: tarım alanından yerleşime dönüşüm, orman alanlarından tarım alanına dönüşüm vb.) detaylı bir matris oluşturulacak ve bu değişimleri otomatik olarak tespit edebilecek yeni yaklaşımlar araştırılacak ve denenecektir.

Topic

Bu çalışma kapsamında, İzmir ili merkez ve çevresini içeren yaklaşık 150 km2 lik bir alan için, farklı mekânsal çözünürlükteki uydu görüntüleri (30 cm-10 m arasında değişen) nesne tabanlı sınıflandırma yaklaşımı ile sınıflandırılıp arazi örtüsü/kullanımı haritaları oluşturulacak ve sonraki aşamada bu haritalardan peyzaj metrikleri hesaplanacaktır. Sınıflandırma sırasında, şehir haritaları için önemli olan tematik detayı fazla arazi örtüsü/kullanımı sınıfları tercih edilecektir. Mekansal çözünürlük değişiminin peyzaj metrik değerlerine etkisi araştırılacak ve farklı sınıf ve metrikler özelinde yorumlanacaktır.

Topic

Şehirlerin yapısal karakterlerinin niteliksel olarak ifade edilmesi ve şehir yapılarının zamansal değişiminin(şehir büyümesi, genişleme vb.) izlenebilmesi için peyzaj metrikleri ve Peyzaj metrikleri hesabında, uydugörüntülerinin farklı yöntemlerle sınıflandırmasından üretilen arazi örtüsü/kullanımı haritaları yaygın olarakkullanılmaktadır.Uydu verileri kullanarak şehir alanların doğru, güvenilir ve güncel arazi örtüsü/kullanımı haritalarınıüretmek ve bu haritaları kullanarak şehirlerin sürdürülebilir gelişimini desteklemek, büyümesiniizlemek ve etkin yönetimini sağlamak mümkündür.Uydu görüntülerinin mekacircnsal çözünürlüğündeki farklılıklar ve kullanılan farklı sınıflandırmayöntemleri sonucunda doğruluk değerleri farklı olan arazi örtüsü/kullanımı haritaları üretilebilmektedir.Ayrıca farklı çözünürlükteki uydu görüntülerinden elde edilen yerleşim, yol, orman vb. arazi örtüsüsınıflarının gerek mekansal dağılımı gerekse alan büyüklükleri farklı sonuçlar verebilmektedir.Duruma istinaden, farklı uygulamalar için ihtiyaç duyulan konumsal ve tematik doruluk kriterlerine göreuygun çözünürlükteki görüntü seçimi önemli bir husustur.Bu çalışma kapsamında, 150 km2 lik pilot bir alan için, farklı mekansal çözünürlükteki uydugörüntüleri (30 cm-10 m arasında değişen) nesne tabanlı sınıflandırma yaklaşımı ile sınıflandırılıp araziörtüsü/kullanımı haritaları oluşturulacaktır. Sonraki aşamada farklı arazi örtüsü/kullanımı haritalarındanfarklı peyzaj metrikleri hesaplanıp mekansal çözünürlük ve sınıflandırma doruluğunun peyzaj metriğihesabına etkisi araştırılacak ve şehir alanların yüksek doğrulukla sınıflandırılması ve peyzaj metrikleri ileanalizinde en optimum uydu verisi, peyzaj metrikleri ve çözünürlük-peyzaj metriği ilişkisi hakkındadeğerlendirme yapılacaktır.

Topic

Uzaktan Algılama, Yerküre Gözlemleri (Uzaktan Algılama, Uydu Haritası, uzaktan algılama, uydu görüntüsü, şehirleşme, peyzaj metrikleri,

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Arazi kullanımı, ekonomik ve sosyal faaliyetleri belirlerken, oluşan yolculuk talebi, ulaştırma altyapılarının planlama ve performansına etki etmektedir. Şehirler için karmaşık bir problem haline gelen ve yönetilmesi gereken etkileşimin parametreleri mekansal analiz yöntemleri ile belirlenebilir. Bu amaçla, ulaştırma altyapı yatırımı planlanmadan önce ve inşa edilip hizmete sunulduktan sonra zamana bağlı olarak değişen mekansal arazi kullanımı, erişilebilirlik değerleri ve ağ bütünlüğü göstergeleri CBS tabanlı bir modelde analiz edilmiştir. Etkileşim belirlendikten sonra, yıllara bağlı olarak ortaya çıkan desen yardımıyla, karar vericiler için gelecek yılları simüle edebilecek bir sistem tasarlanmıştır. Çalışma bölgesi olarak İstanbul ili Avrupa yakasına bağlı 19 ilçe, bu bölgedeki karayolları ve bu ilçeden geçen önemli bir ulaştırma altyapı yatırımı olan metrobüs hattı seçilmiştir. 1975, 1987, 1997, 2007 ve 2014 yılları arasında gerçekleştirilen ulaştırma altyapı yatırımlarının arazi örtüsü/kullanımına etkisi sayısal olarak belirlenmiş, Cumhuriyetin 100. kuruluş yılı olan 2023 için simülasyon modelleri oluşturulmuştur. Geliştirilen model ve yöntemlerin otomasyonu için Türkçe arayüzler geliştirilmiş ve paydaş kuruluş olan İETT’ye sunulmuştur.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Arazi örtüsü/kullanım haritasının oluşturulması

Topic

Corine Projesi Avrupa Birliği GMES Global Monitoring for the Environment and Security Çevre ve Güvenlik için Küresel İzleme programı kapsamındaki önemli arazi yönetimi projelerinden biridir Proje yaklaşık 5 8 milyon km2 lik bir alanda Türkiye nin de içinde bulunduğu 38 ülkede Avrupa Birliği ne üye 27 ülke ve komşu ülkeler gerçekleştirilmiştir Avrupa Çevre Ajansı kriterleri ve sınıflama birimlerine göre 2012 yılına ait uydu görüntüleri kullanılarak arazinin izlenmesine yönelik arazi örtüsü arazi kullanımındaki değişikliklerin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla tespit edilmesi ülkemizin 1990 2000 ve 2006 yılı arazi kullanım haritalarının devamı olarak 2012 yılı veritabanının oluşturulması projenin temel amacıdır

Topic

Hiperspektral veriler yardımı ile bağ alanlarının tespiti ve 1200 çeşitli bağ gen kütüphanesinin oluşturulması

Topic

CBS Sel Heyelan Hasar Tahmini

Topic

Ikonos ve Quickbird uydu görüntüleri sağladıkları yüksek çözünürlük nedeniyle birçok çalışmanın araştırma konusu olmuştur. Fakat yüksek çözünürlüklü bir uydu olan OrbView-3 uydusu için bilimsel anlamda yeterli doğruluk çalışmaları henüz yapılmamıştır. Bu proje kapsamında Orbview-3 uydusundan elde edilen görüntülerin geometrik (yatay ve düşey) ve tematik doğrulukları analiz edilmiş ve mühendislik uygulamalarında kullanım olanakları araştırılmıştır.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Topic

Uzaktan Algılama