Konu
Son yıllarda insan sağlığını olumlu yönde etkileyen gıdalara yönelik artan tüketici talepleriyle birlikte bal ve diğer arı ürünlerine olan ilgi de artış göstermiştir. Bal içerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde yüksek antioksidan, antimikrobiyal, antitümör, antienflamatuvar, antiviral, gibi etkilere sahip olması bakımından çok değerli doğal kaynaklardandır. Bal, karbonhidrat, protein, enzim, amino asit, mineral, vitamin ve polifenoller gibi besin ve biyoaktif bileşenleri içeren kompleks bir karışımdır. Ülkemizdeki bal ve diğer arı ürünlerinin yöresel çeşitliliğe bağlı olarak veya olmaksızın fizikokimyasal özellikleri, kimyasal kompozisyonları ve içerdiği biyoaktif bileşenler ile bunların sağlık etkileri açısından çok az bilgi mevcuttur. Bazı ürünler gereğinden fazla değer bulurken, bazı önemli yöresel çeşitler pazarlananamamakta veya değeri anlaşılamamaktadır. Bu da sektörü zayıflatmakta ve haksız rekabete yol açmaktadır. Bu bağlamda, ülkemizde üretilen arı ürünlerinin çeşitliliğinin biyokimyasal açıdan ele alınarak değerlendirilmesi, biyoaktif bileşen kompozisyonunun tanımlanması, antioksidan aktivite gibi sağlık etkilerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Gümüşhane'nin de bulunduğu Karadeniz bölgesi, çok zengin bitki örtüsüne sahip olup, arı ürünlerinin elde edilmesinde Türkiye'nin önde gelen ve en çok koloni varlığına sahip bölgesidir. Buradan hareketle, bu projemizde Gümüşhane ili ve çevrsinde satışa sunulan ballar kalite kriterleri bakımından incelenecek ve bölge bazında, coğrafi işaretlemeye öncü olabilecek haritalama çalışması yapılacaktır. Bu çalışmada Doğu Karadeniz yöresinden (Gümüşhane ve çevresi) elde edilen ve üretilen ve/veya satışa sunulan 70 adet bal örneği (Bayburt yayla balı, Gümüşhane Kelkit çiçek balı, multifloral ballar v.s) toplanarak bal örneklerinin öncelikle kalite özellikleri analizlenecektir. Bu ballarının fenolik profilleri ve toplam fenolik madde içerikleri belirlenecektir. Bu kalite parametreleri; ticari şeker, nem miktarı, e...