PROJELER

Konu

During a crisis , conventional IoT deployments may not function properly because of damaged infrastructure. Since successful crisis management requires an accurate and rapid response for maximum success, ensuring connectivity without static infrastructure is a must. In this project, we propose a reliable IoT-based network model for smart campuses, aiming two main objectives: (i) Designing and deployment of an UAV-Assisted IoT Network for real-time data collection and communication throughout ITU campus; (ii) 2 tier anomaly detection scheme that utilizes tinyML and Edge Intelligence. TinyML tier first filters out potential anomalies then, edge servers in UAVs classifies anomalies accurately. As a result, crisis management at smart campuses will be more reliable and faster even if the infrastructure is to be damaged.

Konu

Yazılım tanımlı ağ (SDN), gelecekteki ağların geliştirilmesine daha fazla yenilik getirirken, aynı zamanda otonom saldırılardan da daha fazla etkilenmektedir. Mevcut otonom saldırı tespit çözümleri, yüksek toplu veri hızlarını işlemek için ek altyapılara ihtiyaç duyduğundan SDN için uygun değildir. Dahası mevcut otonom saldırı çözümleri, ağ durumuna bakarak en iyi çözümü sunmak yerine ağdaki veri trafiğini tipini göz ardı etmekte yada sabit kabul etmektedir. Bu proje ile yazılım tanımlı ağlar için ağ farkında otonom bir otonom saldırı algılama mekanizması önermekteyiz. Önerilen mekanizma ile aşırı uymayı (over-fitting) önleyerek değişken trafik yükü, heterojen trafik hızı ve algılama süresi gibi metrikleri kullanarak SDN gibi ağ kısıtlı ortamlarda otonom saldırı saldırılarının algılamasını hedeflemekteyiz. Bu amaçla önerilen mekanizmada iki temel modül kullanılmıştır. Bunlardan biri olan AutoFE modülünü kullanarak ağ durumu için en iyi sonuç veren özellik mühendisliği (FE) yöntemi ve diğer modül olan AutoML modülünü kullanarak ise ağ durumu için ideal bir makine öğrenimi (ML) algoritması seçilecektir. Bu projenin literatüre katkılarını iki yönde inceleyebiliriz: (i) öncelikle SDN için otonom saldırı tespiti kapsamında özellik mühendisliği yöntemleri, makine öğrenimi algoritmaları ve ağ/trafik durumu arasındaki denge araştırılacaktır (ii) birden fazla FE yöntemi ve ML algoritmalarının konuşlandırılmasıyla açık kaynaklı ağ araçlarını içeren bir yazılım mimarisi tasarlanacak ve daha sonra ise bu yapı uygulanacaktır.

Konu

Haberleşme Ağları, TDMA, MAC, IoT, Contested Environment, Ad-hoc networks,

Konu

İnsansız hava araçlarının (İHA) maliyetlerinin düşmesi ve erişilebilirliklerinin yükselmesi bu cihazların kullanım alanlarının son dönemde ciddi şekilde genişlemesine sebep olmuştur. Bu cihazların sahip olduğu 3 boyutlu hareket, yüksek irtifada faaliyet, sınırlı pil kapasitesi ve görev süresi gibi özgün nitelikler sebebiyle, varolan telsiz haberleşme sistemleri bu cihazların oluşturdukları haberleşme ağlarında yüksek başarım sağlayamamaktadırlar. Özellikle, bu cihazların yüksek manevra kabiliyetleri ve kısıtlı uçuş süreleri statik ağ topolojileri oluşturulmasını engellemekte ve kablosuz duyarga ağları, IoT vb. tasarsız (ad-hoc) ağlar için geliştirilmiş yöntemlerin bu alana uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu kapsamda, projede tasarsuz İHA ağları için IEEE 802.11 ac tabanlı bir veri-bağlantı protokolü geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, yazılım-tanımlı radyolar ve açık kaynaklı WiFi protokolü kullanılarak, bu sistemler özgür bir veri-bağlantı protokolü tasarlanacaktır. Geliştirilmesi planlanan veri-bağlantı protokolü, WiFi’da ki mevcut RTS/CTS mekanizmasını geliştirerek tasarsız İHA ağlarında ortama erişmek için yarışan birimlerin arasında oluşan etkileşimi azaltması hedeflenmektedir. Buna ek olarak, açık kaynaklı WiFi sürücülerinde arayüz ayarları genişletilerek bir birimin birden fazla kanal üzerinden eş zamanlı veri alması ve aynı sırada uygun olan bir başka kanaldan eş zamanlı veri göndermesine olanak tanınarak, tam-duplex bir haberleşme linki oluşturulmaya çalışılacaktır. Bu doğrultuda, tasarlanacak olan protokol öncelikle OMNET++ haberleşme simulatorunde sınanacak, daha sonra İTÜ, Bilgisayar Ağları Araştırma Laboratuvarında kurulacak olan İHA ağı test ortamında gerçeklenecektir.

Konu

Haberleşme ve Ağ Protokolleri , Veri Yönlendirme, İnsansız Hava Araçları - Unmanned Aerial Vehicles, Yazılım-tanımlı Ağlar - Software-defined Networks,

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.