PROJELER

Konu

The aim of the project is to map the current aquatic pollutants in the central rift valley of Ethiopia. The major land use changes will be associated with commercial agricultural activity. Effluent points in the area will be surveyed via recorded GPS coordinates that will be used for mapping. The data of pesticide and agrochemical usage will be collected from largescale farms indicated as hotspot areas of pollution. Physicochemical and toxicological parameters as well as Good Agricultural Practices (GAP) data will be collected for a randomly selected registered pesticides in Ethiopia. Risk assessment will be performed using a risk assessment model called PRIMET (Pesticides Risks in the tropics to Man, Environment and Trade) for the data of field and the registered Ethiopian pesticides. GIS (Geographical Information System) mapping will be linked with risk assessment scenario zones and the riskiest agrochemical areas will be indicated. Results are expected to indicate which hotspots are the most vulnerable when it comes to anthropological pollutants and another contribution will be for the introduction of the current developed tool for the calculation of environmental concentrations and risk assessment of agrochemicals.

Konu

Proje özeti şu şekilde beyan edilmiştir: Proje kapsamında, Marmara Denizi’ne ait optik özellikler belirlenecektir. Bu amaçla, suyun yansıma ve ışınım gibi görünen optik özelliklerinin (AOP – Apparent Optical Properties) ve su bileşenlerinden kaynaklı kendine has optik özelliklerinin (IOP – Inherent Optical Properties) ölçümü gerçekleştirilecektir. AOP ölçümleri spektrometre ile günün belirli saatlerinde ve aynı ölçüm noktası için farklı açılarda gerçekleştirilecektir. IOP ölçümleri ise deniz suyu örneklerinin analizi ile elde edilecektir. Elde edilen AOP ve IOP ölçümleri ile Marmara Denizi’ne özgü biyo-optik bir model oluşturma çalışması yapılacak ve bu optik parametreler ile birincil üretim ilişkilendirilecektir. Geliştirilen biyo-optik model sonuçları, Avrupa Uzay Ajansı Sentinel 3 uydusunda yer alan ve okyanus rengi çalışmalarında kullanılmak üzere özelleştirilmiş OLCI (Ocean Land and Colour and Instrument) sensöründen elde edilen uzaktan algılama verileri ile karşılaştırılacaktır. OLCI sensörü ile elde edilecek olan veriler, Marmara Denizi’nin biyo-optik özelliklerinin bölgesel ve zamansal olarak değişimlerinin incelenmesini sağlamaktadır. Saha ölçümleri ise bu teorik verilerin doğrulanması veya gerektiği hallerde düzeltmesi şeklinde olacaktır.

Konu

Deniz Kirliliği, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi, Oşinografi, Kimyasal Oşinografi, Organik kirletici, Biyobirikim faktörü, Kinetik hız, Pasif ve aktif örnekleyici,