RSSI-based 3D Self-Positioning for Indoor Environments
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 39.960,00, 8 Eylül 2023, 21 Mart 2024
|
Konu
Bilgi Sistemleri, Haberleşme ve Kontrol Mühendisliği, Haberleşme Mühendisliği, Indoor self-positioning, Centimeter-level positioning error, Network optimization in 5G and 6G networks, Received signal strength,
|
TUBİTAK 1512 - Yüksek Hassasi̇yetli̇ Kapali Alan Konumlandirma Si̇stemi̇ Projesi
Proje Tipi : TÜBİTAK PROJESİ, Proje Bütçesi : ₺ 199.901,00, 1 Temmuz 2019
|
Konu
C¸agˆımız toplumu zamanının c¸ogˆunu kapalı alanlarda gec¸irdigˆi, is¸lerini ve harcamalarını bu¨yu¨k o¨lc¸u¨de kapalı alanlarda (is¸yeri, alıs¸veris¸ merkezi vb) yaptıgˆı du¨s¸u¨nu¨ldu¨gˆu¨nde kapalı alanlarda yu¨ksek bas¸arımla c¸alıs¸acak lokalizasyon sistemleri bu¨yu¨k o¨nem kazanmaktadır. Pazarlamadan acil tahliyeye kadar genis¸ bir yelpazeye yayılan kapalı alan konum tabanlı uygulamalar ve hizmetler 2023 yılı itibariyle 58 milyar dolarlık bir pazar payı olus¸turacagˆı tahmin edilmektedir.Ac¸ık alanlarda bas¸arıyla kullanılan GPS, GLONASS, BeiDou gibi lokalizasyon sistemleri kapalı alanlarda istenilen performansı verememektedirler. Fakat yeni o¨nerilen teknolojiler sayesinde lokalizasyon hassasiyeti ancak 2-30 metre seviyesine du¨s¸u¨ru¨lebilmis¸tir. Bu proje kapsamında gelis¸tirecegˆimiz lokalizasyon sistemi sayesinde bu hassasiyet bir metre altına du¨s¸u¨ru¨lecektir. Teorik c¸alıs¸maları son as¸amaya gelmis¸ olan kapalı alan lokalizasyon c¸o¨zu¨mu¨mu¨z, iOS ve Android tabanlı mobil cihazlar u¨zerinde yer alan c¸es¸itli radyo sinyali alıcı (GSM, 4G, WiFi, Bluetooth, BLE) ve senso¨r (manyetik alan, pusula, hava basıncı, barometre, ivmeo¨lc¸er, jiroskop) verilerini kullanacaktır. Duruma go¨re bu verilerin birkac¸ını veya hepsini ileri sinyal is¸leme teknikleri yardımıyla is¸leyerek konum kestirimini bir metre altı ve gerektigˆinde santimetreler seviyesinde yapabilecektir.Kurulması planlanan s¸irketin amacı, gelis¸tirilecek bu yazılım sistemini pazarlama, bankacılık, sigortacılık, savunma / gu¨venlik ve sosyal yas¸am / medya gibi birc¸ok sekto¨ru¨n kullanımına sunmaktır. Uygulama alanlarına bazı o¨rnekler Tablo 2?de sunulmus¸ ve ayrıntıları Ek A’xxda verilmis¸tir. Bu amac¸ dogˆrultusunda gelis¸tirilen lokalizasyon algoritmalarının SDK ku¨tu¨phaneleri ve API servisleri, u¨cret kars¸ılıgˆında, konum bazlı mobil uygulama gelis¸tirmek isteyen kamu ve o¨zel sekto¨rden firma ve kurulus¸ların kullanımına ac¸ılacaktır. Bu kullanımlar sayesinde toplayacagˆımız mobil cihaz verileri (hareket profilleri, ziyaretc¸i istatistikleri, vb.) u¨zerinde anlık veri madenciligˆi hizmetlerimiz de mu¨s¸terilerimize sunulacaktır. Ayrıca lokalizasyon alanında faaliyet go¨steren mevcut s¸irketlere go¨re metre altındaki yu¨ksek lokalizasyon hassasiyetimizle o¨nemli avantaj sagˆlayacagˆımız konum bazlı reklam ve u¨ru¨n takip alanında dogˆrudan u¨ru¨nles¸me yoluna gidilecektir. O¨rnegˆin, alıs¸veris¸ merkezlerinde magˆazaların anlık indirim ve kuponlarla mu¨s¸teri kazanmalarını sagˆlayacak ve magˆazaya giren mu¨s¸teri ile de c¸evrimic¸i etkiles¸ime girerek satınalma oranını arttıracak mobil uygulama ve hizmetler s¸irketimiz tarafından sunulacaktır. ”Raf seviyesindeki” konum hassasiyetimiz ile aynı koridor/rafta yer alan benzer u¨ru¨nler arasında marka bazında promosyon yapılabilmesine imkan verecek uygulamalar da bu¨yu¨k su¨permarketlerin kullanımı ic¸in gelis¸tirilecektir.
|
Sosyal Ayrıştırma (Social Decomposition) Projesi
Proje Tipi : Diğer kamu kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları hariç), Proje Bütçesi : ₺ 100.000,00, 1 Ocak 2017, 15 Ocak 2018
|
Konu
Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Adli Bilişim İhtisas Dairesi bünyesinde yapılmıştır. Toplumu oluşturan sosyal yapılara ait bireylerin ürettikleri yazılı dokümanlardan bireylerin ait oldukları sosyal yapıları belirleyebilmek için bir yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bir bireyin ait olduğu sosyal yapının (sosyal gruplaşmanın) belirlenmesi, bilgi kaynaklarının ayrıştırılması problemine dönüştürülmüştür.Bu araştırma neticesinde, bireylerin günlük yaşamlarında ürettikleri yazılı dokümanlar bilgi kaynağı olarak modellenmiştir. Bu modellerin geliştirilmesinde yazılı dokümanlarda kelimelerin ardışıl olarak kullanılma olasılıkları kullanılarak Markov modeller kullanılmıştır. Daha sonra bu modeller sayesinde, bireylerin dokümanları arasında yapısal benzerliklerin veya farklılıkların ortaya çıkarılması sonucu bireylerin sosyal bir yapı içinde olup olmadığı araştırılmıştır.
|
Serving Mobile Location Center (SMLC) Projesi
Proje Tipi : Özel Kuruluşlar, Proje Bütçesi : ₺ 500.000,00, 1 Haziran 2013, 24 Nisan 2015
|
Konu
Vıodafone IT Teknoloji bünyesinde 2012-2015 yılları arasında tamamlanan SMLC projesinde mobil cihazların 2G, 3G ve 4G telekom ağlarında mobil cihazların lokasyonlarını kestirme (tahmin etme) algoritması geliştirilmiştir. 3GPP Release 12 uyumlu SMLC uygulaması telekom ağ düğümü olarak geliştirilmiştir.
|
Steer-of-Roaming (SOR) Project - Dolaşım Yönlendirme Projesi
Proje Tipi : Özel Kuruluşlar, Proje Bütçesi : ₺ 75.000,00, 18 Şubat 2007, 15 Haziran 2008
|
Konu
Vodafone IT Teknoloji bünyesinde tamamlanan bu projede Dolaşım Yönlendirme (SOR) sistemi bir telekom ağ düğümü olarak geliştirilmiştir. 2G, 3G ve 4G telekom ağlarında SS7 sinyalleşmenin pasif olarak izleyerek geliştirilen adaptif algoritmalarla abonelerin yurtiçi ve yurtdışı dolaşımlarını kontrol altına alan SOR sistemi, dolaşım araçlarını tercih edilen bir ağa yönlendirmenizi sağlar aynı zamanda telekom ağ parametrelerine göre Hizmet Kalitesini (QoS) maksimize ederken ve ilgili operatörün gelirini minimize arttırır ve maliyetleri düşürür.
|
Welcome Roaming Messaging System (Hoşgeldin Dolaşım Mesajlaşma Sistemi)
Proje Tipi : Özel Kuruluşlar, Proje Bütçesi : ₺ 250.000,00, 15 Şubat 2004, 25 Haziran 2006
|
Konu
Vodafone IT Teknoloji (Ojsijen ArGe) bünyesinde Welcome Roaming Messaging System (WRMS) geliştirilmesi amacını taşıyan projenin konusu aşağıda verilmiştir. 2G, 3G ve 4G haberleşme ağlarında SS7 sinyalleşmenin pasif olarak izlenmesini sağlayan WRMS geliştirilmiştir. WRMS, gelen telekom operatörlerinin abonelerini ve yurtiçi/yurtdışı dolaşım ağlarını tanımlar ve geliştirilen algoritmalarla yurtiçi/yurtdışı mobil abonelere bir SMS gönderir. Ayrıca, yurtdışı abonelerin takibini kolaylaştırır ve onlara başka özel SMS’ler gönderir. Geliştirilen adaptif algoritmalarla mobil kullanıcıların bulunacakları konumları ve yapacakları aktiviteler tahmin ediyoruz. Bu yapılan tahminler neticesinde mobil kullanıcılara SMS’xxler gönderiyorum. Bu SMS, kullandıkları ağ hakkında bilgilendirme mesajı veya mevcut dolaşım hizmetlerini ve bunların nasıl kullanılacağını tanıtan bir karşılama mesajı olabilir. Bu, dolaşımın bir rakip haberleşme ağına geçmesini önlemeye yardımcı olur ve mevcut hizmetleri daha sık kullanmalarını teşvik eder. Bu geliştirilen WRMS ürünü an itibariyle Vodafone (Türkiye), Etisalat (Birleşik Arap Emirliği) and Mobily (Suudi Arabistan) telekom operatörlerinde çalışmaktadır.
|
Milli IP Güzenlik Chihazı
Proje Tipi : TÜBİTAK PROJESİ, Proje Bütçesi : ₺ 300.000,00, 1 Kasım 1998, 30 Mart 2000
|
Konu
Tubitak Marmara Araştırma Merkezi (MAM) / Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yerli ve milli IP güvenlik ağ cihazı ilk defa geliştirilmiştir. An itibariyle hemen hemen bütün devlet kamu kurum ve kuruluşlarınca kullanılmaktadır. Bu projenin amacı, devletin hassas kurumlarının IPv4 ve IPv6’xxda IP katmanındaki trafik hizmetleri ve ortamları için güvenlik sağlamaktır. Yerli ve milli IP güvenlik ağ cihazı geliştirilmesinde RFC-2401 (Security Architecture for the Internet Protocol), RFC-2402 (IP Authentication Header), RFC-2406 (IP Encapsulating Security Payload (ESP)) ve RFC-2411 (IP Security Document Roadmap) dökümanları referans alınmıştır.
|