İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi olan Doç. Dr. Gülşen Eryiğit, Doğal Dil İşleme alanında Türkçe üzerinde çalışan Türkiye’nin ilk ve en güncel ekibi İTÜDoğal Dil İşleme Grubu’nun kurucusu ve yöneticisidir. Doğal Dil İşleme, her dil için yerli geliştirilmesi gereken bir teknolojidir ve bu anlamda Dr. Eryiğit’in çalışmaları Türkiye’nin açığını kapatması açısından önem arz eder. Ürettiği Doğal Dil İşleme yazılımları yurt dışındaki bir firmaya lisanslanarak İTÜ’nün ilk yazılım ihracatı niteliğini kazanmıştır.
Yüksek lisans ve doktora derecelerini 2002 ve 2007 yıllarında İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden almıştır. 2006 yılında İsveç Vaxjö Üniversitesi’nde ziyaretçi araştırmacı olarak bulunmuş ve çalıştığı grup ile CoNLL (doğal dil öğrenme konferans serisi) 2006 ve 2007 çok-dilli bağlılık ayrıştırması çalıştaylarında birinci olarak seçilen çalışmalarda yer almıştır. 2007 yılında doktora çalışmaları nedeni ile Siemens Mükemmeliyet Ödülü’ne laik görülmüştür. Araştırmacı, pek çok prestijli dergi ve konferansta yazar ve hakem olarak görev almıştır. 2020 itibari ile Google Scholar’da 3500’in üzerinde atıf sayısına sahiptir.
Avrupa Birliği CLARIN (EU 7th Framework Programme, CLARIN - Common Language Resources and Technology Infrastructure) projesinde Türkiye temsilcisi olarak yer almıştır. Bunun yanı sıra yakın geçmişte pek çok AB (Cost), TÜBİTAK (1001 ve 1003) ve T.C. Sanayi Bakanlığı (Santez) destekli projede yürütücülük ve araştırmacılık yapmış, 6 TÜBİTAK TEYDEB destekli projede danışman olarak görev almıştır. Aynı zamanda bu fonlama kuruluşlarında (AB H2020, Cost Aksiyonu programları, TÜBİTAK, T.C. Sanayi Bakanlığı) hem araştırma hem endüstriyel proje önerilerinde hakemlik ve izleyicilik yapmaktadır. Ulusal ve uluslararası araştırmacıların hizmetine sunduğu Türkçe Doğal Dil İşleme Web Servisleri (tools.nlp.itu.edu.tr) 2020 yılı itibari ile 200’ün üzerinde araştırmacıya hizmet vermektedir.