HAKKINDA
• Kafam karışık değil //I am not confused (blog in Turkish, philosophy / theory, 2009 - ...) http://kafamkarisikdegil.blogspot.com.tr/
• Bir takım şeylerin kenarlarında //off-center (portfolio blog, architectural and graphic design works, 2009 - ...) http://kenarlar.blogspot.com.tr/
• KYNIK (journal in Turkish, philosophy / literature, 2003-15) https://sites.google.com/site/kynikkynik/home
Recent design studios:
https://placeswestay.wordpress.com/
https://onculsuz.wordpress.com/
<https://electronicdostoevsky.wordpress.com/>
<https://anarchitectureoffields.wordpress.com/ >
<https://thewhole.home.blog/ >
<https://utopyanintersi.wordpress.com/
<https://canlistudio.wordpress.com/ >
<https://kentingirdaplari.blogspot.com.tr/ >
<https://azbulutluveacikstudyo.blogspot.com.tr/ >
Şubat 2019...
Nizam Onur Sönmez (mimar //off-center, insandışı; akademisyen //İTÜ) 2001 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, aynı kurumda yürüttüğü “Durumcular: Muhalefet için bir mimarlık” başlıklı yüksek lisans çalışmasında radikal bir sanat ve siyaset kolektifi olan Durumcu Enternasyonal’in tarih ve eserlerini ve bu bağlamda Constant Nieuwenhuis’ün ütopyacı tasarısı Yeni Babil’i ele aldı (2004). TU Delft ve İTÜ’de ortak yürütülen ve mimari tasarım için yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesine kuramsal ve uygulamalı olarak odaklanan doktora tezini 2015 yılında tamamladı (Evolutionary Design Assistants for Architecture). Tasarımda hesaplama ve yapay zeka, tasarım örneklerinin analiz ve kullanımı, tasarım kuramı ve eğitiminde araştırmacı tavırlar ve ütopyacı mimarlıklar üzerine metinler yayınladı ve kitap editörlükleri yaptı. Yurtiçi ve dışında düzenlediği ve katıldığı etkinlikler ve sergiler arasında 2008 yılında parçası olduğu “sanki-dikdörtgen”, 2014-15 yıllarında Aslıhan Şenel ile birlikte düzenlediği Mimarlık okulları 1. sınıf stüdyoları buluşmaları ve 2018 yılında yardımcı küratörlerinden olduğu Venedik Bienali Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu anılabilir. Bunların yanında pek çok öğrenci atölyesi düzenledi ve yürüttü.
Stüdyo eğitimi tavrı, tasarımı araştırma olarak kurgulama arayışında, doğal ve yapay sistemler arasındaki çeşitli etkileşimlerin incelenmesi yoluyla, hibrit ve dinamik ifade ve atmosferlerin keşfedilmesi ve/ya Bunun yanında mimarlık ve tasarım kuramları (ütopyalar, insansonrası, doğa), hesaplamalı mimarlık uygulamaları ve bunların kuramsal yansımaları üzerine dersler veriyor.
Off-center / kenarlar başlığı altında derlediği tasarım faaliyetleriyle ulusal yarışmalardan ödüller kazandı. 2018 yılından beri İnsandışı kolektifi ile insansonrası tartışmalarının mimarlığı nasıl dönüştüreceğine dair bir araştırma serisi yürütüyor. 2003-15 yılları arasında KYNIK adlı felsefe fanzinine yazar, grafik tasarımcı ve editör olarak katkı verdi. Akademik olmayan metinlerinde felsefi ve kuramsal temalar etrafında edebi deneyler kurmaya çalıştı.