Topic
Kırmızı ve koyu renkli meyveler, özellikle antosiyaninler olmak üzere yüksek miktarda fenolik maddeler içermektedirler. Literatürde bu doğal pigmentlerin antioksidan, anti-enflamatuar, anti-karsinojenik aktivite gibi çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bildirilmiştir. Fakat bahsedilen fenolik bileşikler bitkinin hücre duvarı matrisi içerisinde tutulmuş durumdadır. Konvansiyonel ekstraksiyon yöntemleri ile yalnızca erişilebilir ve zayıf bağlanmış fenolik maddeler meyveden ekstrakte edilebilmektedir. Ekstraksiyon koşullarında sıcaklık, enzimatik önişlem, solvent:katı madde oranı gibi değişkenler, fenolik maddelerin meyveden salınımını etkilemektedir. Adı geçen yöntemlerin arasında hücre duvarı yıkıcı enzimlerin kullanılması, meyve dokusundan fenolik maddelerin ayrılmasını geliştiren etkin yöntemlerden biridir.
Diğer bir yandan, antosiyaninlerin dış koşullara karşı yüksek hassasiyeti, ısı, ışık ve pH değişimi gibi durumlarda stabilitesini kaybetmesi gıdalarda kullanımını sınırlayan önemli faktörlerden birisidir. Düşük biyoyararlanım ve pH’a bağlı bozunmalar nedeniyle, gıdalarla alınan antosiyaninler biyolojik aktivitesini tam anlamıyla gösteremeden vücuttan hızlı şekilde atılmaktadır. Bu sebeple, gıda endüstrisinde antosiyaninlerin stabilite ve biyoyararlanımını arttırmak amacıyla çeşitli enkapsülasyon yöntemlerine başvurulmaktadır.
Bu proje kapsamında siyah aronya antosiyaninlerinden ilk aşamadan başlanılarak en fazla miktarda yararlanılabilmek için antosiyanin ekstraksiyonu farklı parametreler (enzim:substrat oranı (E:S), enzim:enzim oranı (E:E), enzimatik reaksiyon süresi (tR), Enzimatik reaksiyon sıcaklığı (T), solvent:substrat oranı (S:S) ve solvent ekstraksiyon süresi (tE)) değerlendirilerek tepki yüzey metodolojisi ile optimize edilecektir. Optimum değerde ekstrakte edilen antosiyaninler, maltodekstrin, gam arabik ve ?-siklodekstrin gibi kaplama materyalleri kullanılarak kapsüllenecektir. Püskürtmeli kurutucu ile siyah aronya antosiyaninlerinin kapsüllenmiş çözeltileri toz haline getirilecektir. Toz haline getirilen boyanın stabilitesi bir in vitro gastrointestinal sindirim model sistemi uygulanarak incelenecek, elde edilen ürünlerin antioksidan özellikleri ile fenolik madde profilleri belirlenecektir.