IMPROVED VALORIZATION OF MARINE SOURCES AND PROCESSING WASTE FOR RESOURCE EFFICIENT BLUE FOOD/FEED AND ENVIRONMENTALLY SUSTAINABLE MATERIALS DEVELOPMENT
Project Type : European Union, Project Budget : ₺ 2.500.000,00, 15 Nisan 2024
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
AgriBioPack
Project Type : European Union, 25 Aralık 2023
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Arı Ürünlerinden Biyoyararlılığı İyileştirilmiş Lipozomal Kapsül Geliştirilmesi, Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi ve Standardize Edilmesi
Project Type : Private Organizations, 26 Nisan 2023, 12 Şubat 2024
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Buzdolabı Koşullarında Depolanan Balık Yağı Şuruplarının Depolama
Süresi Boyunca Oksidatif Stabilitesinin Yağ Asidi Kompozisyonunun Ve Duyusal Özelliklerinin
İncelenmesi
Project Type : Private Organizations, 24 Eylül 2021, 24 Aralık 2021
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Piyasada satılan düşük kalorili, yüksek lifli ve fonksiyonel diyet ürünlerinin lif özelliklerinin ve glisemik indekslerinin tespit edilmesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 26.413,12, 21 Temmuz 2021
|
Topic
Vücut hareketlerinin kısıtlanması, yemek yeme tercihlerindeki değişiklikler ve yanlış beslenme sonucu diyabet, kalp damar ve bağırsak hastalıklarında son yıllarda büyük artışlar gözlenmektedir. Diyet lifinin bu hastalıklar üzerinde olumlu etkisi yapılan çalışmalarla bildirilmiş olup bu çalışmalarla lif fraksiyonlarının önemi daha iyi anlaşılmıştır. Diyabet hastaları için lifli gıdaların tüketimi önem arz etmekte olup bu ürünlerin lif içerikleri, lif kompozisyonları hakkında ülkemizde bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Hastalarına atıştırmalık ürün tavsiye edecek olan diyetisyenler için bu bileşenlerin düzeylerinin bilinmesi önemlidir. Bu amaçla
planlanan bu çalışmada marketlerde diyabetik, diyet veya fonksiyonel ürünler başlığı altında satılan düşük kalorili yüksek lifli olduğu belirtilen diyet ürünlerinin besin maddesi düzeyleri (yağ, protein, karbonhidrat, kül ve enerji), toplam diyet lifi, çözünür ve çözünür olmayan diyet lif düzeyleri ve glisemik indeksleri tespit edilecektir. Araştırmaya dahil edilen ürünlerin aynı zamanda etikette beyan edilen kimyasal analiz sonuçları ile laboratuvarlarımızda yapılacak analiz sonuçları karşılaştırılacaktır. Bu ürünlerin farklı partilerde üretilmiş olmalarının besin maddesi kompozisyonu ve toplam lif, çözünür ve çözününür olmayan diyet lif
fraksiyonları ve glisemik indeksleri üzerinde farklılığa neden olup olmadığı da belirlenecektir. İstanbul ilinde marketlerde ve internet yoluyla düşük kalorili, yüksek lifli ya da fonksiyonel ürün başlığı altında pazarlanan ürünler satın alma yoluyla temin edilecektir. 30 adet ürünün besin madde kompozisyonu ve lif içerikleri belirlendikten sonra aynı ürünlerin farklı partilerde üretilmiş olanları da temin edilip aynı şekilde bunların da besin maddesi kompozisyonu, lif özellikleri ve glisemik indeksleri belirlenecektir. Analizler İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Temel Bilimler ve
Besin Kimyası Laboratuvarlarında yapılacaktır.
|
Farklı Formdaki Balık Yağlarının Depolama Süresi Boyunca Oksidatif
Stabilitesinin, Yağ Asidi Kompozisyonunun ve Duyusal Özelliklerinin İncelenmesi
Project Type : Private Organizations, 8 Mart 2021, 8 Haziran 2021
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Mısır Lifi ile Bisküvi ve Kek Ürünlerinde Şeker Azaltma
Project Type : Private Organizations, 4 Eylül 2020, 4 Aralık 2020
|
Topic
Bu projede duyusal ve tekstürel anlamda optimum özelliklere sahip, mısır lifi ilave edilerek şeker oranı azaltılmış bisküvi ve kek elde edilmesi amaçlanmıştır.
|
Mısır Proteini İzolasyonu, Karakterizasyonu ve Fonksiyonel Özelliklerinin İncelenmesi
Project Type : Private Organizations, 20 Mayıs 2020, 15 Eylül 2020
|
Topic
Bu projede duyusal ve fonksiyonel anlamda optimum özelliklere sahip, çözünürlüğü yüksek mısır proteininin yan ürün olan mısır küspesinden yüksek verimle elde edilmesi amaçlanmıştır.
|
Encapsulation of Echium oil and Crocetin in Electrospun Nanofibers
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 28 Mayıs 2018, 26 Aralık 2022
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
UÇUCU YAĞ İLAVELİ YENİLEBİLİR POLİMER TABANLI HİDROJELLERİN ANTİOKSİDAN VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ VE AKTİF GIDA AMBALAJI OLARAK KULLANIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 47.495,73, 13 Mart 2018, 6 Ekim 2020
|
|
GIDALARIN SOĞUKTA SAKLANMASI SIRASINDA YENİ TEKNOLOJİLERİN KULLANIMI
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 24 Kasım 2015, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
ÜÇ FARKLI YARROWİA LİPOLYTİCA SUŞUNDAN LİPAZ ÜRETİMİNDE OLEİK ASİT İÇEREN SUBSTRAT KAYNAKLARININ ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 24 Temmuz 2015, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Hayat Projesi
Project Type : Ministry of Developmenty, Project Budget : ₺ 1.050.347,00, 1 Temmuz 2015, 19 Ocak 2017
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İstanbul Kalkınma Ajansı ISTKA TR10 14 YEN 0028 no lu projesi Arı Ürünleri Mükemmeliyet Merkezi
Project Type : Ministry of Developmenty, 1 Temmuz 2014, 1 Temmuz 2015
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Susam Tohumuna Uygulanan Ön İşlemlerin Pres Yağının Verim ve Kalitesine Etkilerinin İncelenmesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 1 Haziran 2014, 1 Haziran 2015
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Buzdolabında Ozon Gazı Uygulamasının Çeşitli Gıdalarda Etkisinin İncelenmesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 1 Haziran 2014, 1 Haziran 2015
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İTÜ Genç Araştırmacıları Destekleme Projesi
Project Type : TÜBİTAK Project, Project Budget : , 1 Aralık 2013, 1 Aralık 2014
|
Topic
Engerek Otu Echium vulgare Tohum Yağından Gama Linolenik ve Stearidonik Asit Konsantresi Üretimi
|
Yeni Teknoloji Uygulamaları Ozon Gazı Uv C Işık Ve Manyetik Alan İle Soğukta Saklanan Gıdaların Kalitelerinin Korunmalarına Yönelik Sistem Tasarımları proje T C Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Project Type : Ministry of Industry (SAN-TEZ) Project, 1 Aralık 2013, 6 Mayıs 2016
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Rhodosporıdıum Torulıdes Y27012 ile tek hücre yağı üretiminde farklı ortam koşullarının etkisi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 1 Ekim 2013, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Rhodospridium Toruloides Mayasından Karontenoid ve Tek Hücre Yağı Üretimi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 28 Mayıs 2013, 17 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Omega-3 ve Omega-6 Yağ Asitlerinin Enzimatik Yöntemler ile Konsantrasyonu
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 5.000,00, 15 Ocak 2013, 1 Eylül 2013
|
Topic
Günümüzde fonksiyonel yağ asitlerinin sağlık üzerine olan etkileri nedeniyle bu yağ asitleri ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketimi veya bu yağ asitlerinin besin tableti olarak tüketimi giderek artmaktadır. Omega-3 yağ asitlerinin başlıca kaynağı balıklar olup, balık kaynaklarının gün geçtikçe azalması, balık yağlarının içerdiği çevresel kirlilikler, balık yağlarının tercih edilmeyen koku ve tada sahip olması ve yağların kalitesinin değişkenlik göstermesi balık yağlarının dezavantajlarıdır. Bu nedenle alternatif omega-3 yağ asidi kaynakları arayışı yönündeki eğilim artmıştır. Tohumlu bitkilerden özellikle engerek otu türleri (Echium vulgare) zengin SDA, ALA ve GLA içeriği, hızlı büyümesi, çoğu yerde yetişebilmesi ve sürdürülebilir bir kaynak olması bakımından günümüzde en çok ilgi duyulan ve araştırılan bitkilerdendir.Bu çalışmada, stearidonik asit (SDA), alfa-linolenik asit (ALA) ve gama-linolenik asitçe (GLA) zengin karakteristik bir kaynak olan engerek otu (Echium vulgare) tohumları karakterize edilerek, tohumlardan mekanik pres ile yağ elde edilecek ve elde edilen yağdan GLA, ALA ve SDA konsantrelerinin eldesi için iki basamaklı enzimatik yöntem kullanılacaktır.
|
Dokosahezaenoik Asit ve Araşidonik Asit ile Zenginleştirilmiş Anne Sütü Yağı Benzerlerinin Enzimatik Yöntemlerle Üretimi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 3 Nisan 2012, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Enzimatik Yöntemlerle Stearidonik Asit ile Zenginleştirilmiş Anne Sütü Yağına Benzer Yapılandırılmış Yağ Eldesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 2 Ağustos 2011, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Margarin Formülasyonlarına Uygun Trans Yağ İçermeyen Fındık Yağı ve Stearik Asit Bazlı Yapılandırılmış Yağ üretimi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 10 Ağustos 2010, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Anthocyanin And Polyphenol Bioactives For Health Enhancement Through Nutritional Advancement ATHENA
Project Type : European Union, Project Budget : , 1 Temmuz 2010, 30 Haziran 2015
|
Topic
Anthocyanin And Polyphenol Bioactives For Health Enhancement Through Nutritional Advancement ATHENA
|
Sn 2 pozisyonu palmitik asit ile sn 1 3 pozisyonları dokosahekzaenoik asit DHA ve araşidonik asit AA ile zenginleştirilmiş anne sütü yağı benzerlerinin enzimatik yöntemle eldesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : , 15 Şubat 2010, 15 Şubat 2012
|
Topic
Dokosahekzaenoik asit DHA ile zenginleştirilmiş anne sütü yağına benzer yapılandırılmış yağ eldesi ve Sn 2 pozisyonu palmitik asit ile sn 1 3 pozisyonları dokosahekzaenoik asit DHA ve araşidonik asit AA ile zenginleştirilmiş anne sütü yağı benzerlerinin enzimatik yöntemle eldesi
|
Dokosahekzaenoik asit DHA ile zenginleştirilmiş anne sütü yağına benzer yapılandırılmış yağ eldesi ve reaksiyon koşullarının optimizasyonu
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : , 15 Şubat 2010, 15 Şubat 2011
|
Topic
Dokosahekzaenoik asit DHA ile zenginleştirilmiş anne sütü yağına benzer yapılandırılmış yağ eldesi ve reaksiyon koşullarının optimizasyonu
|
Pişirme yöntemlerinin siyah pirincin flavonoid bileşenleri ve antioksidan aktivitesi üzerine etkisi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : , 8 Şubat 2010, 8 Şubat 2011
|
Topic
Pişirme yöntemlerinin siyah pirincin flavonoid bileşenleri ve antioksidan aktivitesi üzerine etkisi
|
Türk Ballarının Fenolik Bileşenler Yardımıyla Karakterizasyonu
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 13 Mayıs 2008, 10 Nisan 2018
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Flavonoids And Related Phenolics For Healthy Living Using Orally Recommended Antioxidants FLORA
Project Type : European Union, Project Budget : , 16 Mayıs 2005, 16 Mayıs 2009
|
Topic
Flavonoids And Related Phenolics For Healthy Living Using Orally Recommended Antioxidants FLORA
|
Biyoteknolojik Yöntemle Yapılandırılmış Yağ Eldesi
Project Type : TÜBİTAK Project, Project Budget : , 6 Nisan 2005, 6 Nisan 2008
|
Topic
Biyoteknolojik Yöntemle Yapılandırılmış Yağ Eldesi
|
Anne sütü yağına benzer yapısal trigliserit üretimi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : , 10 Mart 2003, 10 Mart 2004
|
Topic
Anne sütü yağına benzer yapısal trigliserit üretimi
|
Yüksek fruktozlu mısır şuruplarıyla tağşiş edilen ballarda karbonhidrat profilleri
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : , 8 Şubat 1999, 8 Şubat 2000
|
Topic
Yüksek fruktozlu mısır şuruplarıyla tağşiş edilen ballarda karbonhidrat profilleri
|