Yapay zeka, oyunlaştırma, insan-robot etkileşimi ve robotik alanlarında çalışan Doç. Dr. Hatice Köse; sosyal ve yardımcı sistemler alanında özellikle çocukların eğitim, tedavi ve terapileri için yardımcı robotlar ve oyunlaştırmaya dayalı sistemler geliştiriyor. İşitme engelli ve otizmli çocuklarla yaptığı çalışmalar, yapay zeka tabanlı yaklaşımlarla işaret dili ve hareket tanıma, robot ve avatarlarla gerçekleme ve robotların sensörler aracılığıyla çocukların duygu durumlarını ve motivasyonlarını anlayıp buna göre davranmalarını hedefliyor. İşitme engelli çocuklarla yürüttüğü “işaret dili öğretmeni robot” ve Roborehab projeleri dünyada bir ilk niteliği taşıyor. Dr. Köse’nin doktor, odyolog, öğretmen, işaret dili tercümanı, dilbilimci, psikolog ve pedagog gibi farklı alanlardan uzmanlarla yürüttüğü ulusal ve uluslararası çalışmalar disiplinler arası çalışma pratiklerine önemli bir örnek teşkil ediyor.
Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde tamamlayan Dr. Köse, İTÜ Bilişsel ve Sosyal Robot araştırma grubunun (CSR) ve Oyun ve Etkileşim Teknolojileri Laboratuvarlarının yürütücülüğünü üstlenmektedir. 2006-2010 yılları arasında Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında yürütülen RobotCub projesi için İngiltere’deki University of Hertfordshire dahilinde araştırmacı olarak çalıştı. Yine İngiltere’de 2010 yılında Imperial College, 2016 yılında University of Manchester çatısında misafir araştırmacı olarak görev aldı.
İşitme engelli ve otizmli çocuklarla yaptığı çalışmaların yanı sıra yürütücülüğünü yaptığı robotik sistemler tasarlama ve geliştirme konusunda uzman ROBOREHAB ekibiyle TÜBİTAK desteğiyle çocuklar için dünyanın ilk odyoloji hastane robotunu geliştiriyor. Eş zamanlı olarak otizmli çocuklar için bir uluslararası araştırma grubuyla EMBOA Erasmus+ projesini yürütüyor. “Engelli Çocuklar için Oyun (LUDI)” AB Cost aksiyonunda Türkiye’yi temsil etti. Bunun dışında TÜBİTAK, İTÜ Bilimsel Araştırma Vakfı ve Horizon2020 dahilinde yürüttüğü çeşitli projeleri bulunmaktadır.