Gıda Ambalaj Filmlerinin Çift Taraflı Dezenfeksiyonunda Dielektrik Bariyer Deşarj(Dbd) Koronalı Soğuk Plazma Uygulaması
Project Budget : ₺ 850.135,00, 1 Mayıs 2021, 1 Mayıs 2023
|
Topic
Uluslararası MANUNET III (2. Aşama) çağrı kapsamında desteklenmiştir. Projenin Manunet numarası ve kısa adı (acronym) MNET20/NMCS-3742 r ve PlasmaPack'tır.
Projenin Manunet koordinatörü Romanya'dan Dr. Dragos-George Astanei, projenin Türkiye koordinatörü ve yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr Gürbüz Güneş. Projenin Türkiye ortakları İstanbul Teknik Ünivevrsitesi vev Poşetsan A.Ş., Romanya ortakları ise "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi ve ProSupport Consulting SRL dir. Projenin Türkiye ortakları ve çalışmaları Tübitak-UIDB tarafından 120N835 nolu proje ile desteklenmiştir.
|
Mikrobiyal Kaynaklı Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü Eldesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 50.000,00, 27 Eylül 2018, 9 Haziran 2021
|
Topic
Son yıllarda tüketiciler, sağlık üzerine olumlu etkileri olan, hastalık riskini azaltıcı ve/veya yaşam süresini arttırmaya yönelik gıdaları tercih etmektedir. Bu duruma bağlı olarak, fizyolojik etkilere sahip doğal gıda bileşenlerinin elde edilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ADE) inhibisyonu hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıkların kontrolünde rol oynamaktadır. ADE inhibitör peptidleri içeren bazı fonksiyonel gıdaların hipertansiyonun tedavisinde alternatif olarak veya ilave etki sağlamada kullanılabileceği de gösterilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda daha çok enzimatik hidroliz ile ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi üzerinde çalışılmış olup bunların üretimi ve karakterizasyonu üzerinde durulmuştur. Bu projede, mikrobiyal fermantasyon ile mayalardan ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi hedeflenmektedir. Bu amaçla mayaların ADE inhibitör madde üretim potansiyellerinin incelenmesi, üretici kültürlerin belirlenmesi, ADE inhibitör maddelerin üretilmesi ve biyoaktif peptidlerin saflaştırılması planlanmaktadır. Böylece doğal kaynaklı antihipertansif özellikte ADE inhibitör etkili metabolitlerin eldesi mümkün olacaktır. Projenin özgünlüğü üç farklı açıdan ortaya konabilir; ilk olarak mayalardan doğrudan mikrobiyal fermantasyon ile elde edilmesi planlanan ADE inhibitörü peptidler ile ilgili ülkemizde henüz kapsamlı bir çalışma ortaya konulamamıştır. İkinci olarak, ADE inhibitörü madde üretim potansiyeline sahip yerel izolatların tanımlanacak olması önemlidir. Üçüncü olarak yerel izolatların ürettiği ADE inhibitör peptidlerin gıdalarda fonksiyonel bileşen olarak kullanılması için spesifik, kolay ve ucuz bir şekilde üretiminin amaçlanması çalışmayı özgün kılmaktadır. Sonuç olarak, dışa bağımlılığın azaltılması ile ülke ekonomisine katkı sağlanması ve büyük ölçekte doğal ADE inhibitörü madde üretimi için önemli bir adım atılması planlanmaktadır.
|
Fermente gıdalardan izole edilen mikroorganizmaların antibakteriyel etkisi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 5.000,00, 18 Kasım 2016, 24 Ağustos 2017
|
Topic
Fermente gıdalardan izole edilen mikroorganizmaların antibakteriyel etkisinin incelenmesi
|
Bitkisel kaynaklardan izole edilen küflerden mikrobiyal enzim üretimi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, 29 Nisan 2016
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Yerel Kaynaklar ve Atıklardan Gıda Katkı/Yardımcı Maddeleri Araştırma Uygulama Merkezi (Doğal Katkılar Mükemmeliyet Merkezi)
Project Type : Ministry of Developmenty, Project Budget : ₺ 1.498.099,81, 31 Ağustos 2015, 3 Mayıs 2017
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İncir besiyerinde Aspergillus carbonarius un gelişme ve okratoksin üretimine çevresel faktörleri etkisinin incelenmesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 5.000,00, 29 Mayıs 2014, 21 Nisan 2015
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Bitkisel ekstraktların antimikrobiyel etkilerinin incelenmesi
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 5.000,00, 7 Mart 2014, 21 Nisan 2015
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Kırmızı biberde mikotoksin sorunu
Project Type : Scientific Research Project Supported by Higher Education Institutions, Project Budget : ₺ 5.000,00, 1 Ocak 2012, 1 Ocak 2015
|
Topic
Kırmızı biberde mikotoksin sorunu
|
Aspergillus section Nigri üyelerinin okratoksin A oluşturma özelliklerine sıcaklığın etkisinin belirlenmesi
Project Type : BAP, Project Budget : ₺ 35.000,00
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Sıcaklık ve su aktivitesinin Aspergillus Section Nigri üyelerinin gelişimine etkisinin incelenmesi
Project Type : BAP, Project Budget :
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Aspergillus section Nigri üyelerinin okratoksin A oluşturma özelliklerine sıcaklığın etkisinin belirlenmesi
Project Type : BAP, Project Budget : ₺ 3.500,00
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Esansiyel yağların antifungal antibakteriyel özellikleri
Project Type : BAP, Project Budget : ₺ 5.000,00
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Kalkopirit Flotasyon Konsantrelerinden Bakteri Liçi ile Metal Kazanımı 1683 İ T Ü Araştırma Fonu Projesi
Project Type : BAP
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İncirde okratoksin A ve sitrinin oluşumunun incelenmesi
Project Type : BAP
|
Topic
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|