Tarımsal Atık/Yan Ürünlerden Elde Edilen Biyoaktif Peptit ile Yerel Kaynaklardan İzole Edilen Probiyotik Maya İçeren Yenilebilir Film Üretimi, Karakterizasyonu ve Gıda Uygulamaları
30 Ekim 2024
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Tarladan plastiğe: Mısır ve ayçiçeği katkısından biyobazlı poliester sentezi ve ambalaj malzemesi olarak kullanımının değerlendirilmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 6 Mart 2024
|
Konu
Polimerik gıda ambalajları önemli çevresel sorunlara neden olmaktadır. Gıdaların ambalajlanmasında biyobozunurluğu düşük, petrol türevlerinden üretilmiş plastik kullanımı başta petrol olmak üzere sınırlı kaynakların tükenmesi, zararlı sera gazları emisyonu, toprak, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirliliği gibi küresel sorunları beraberinde getirmektedir. Plastikler, biyolojik parçalanmalarının binlerce yıl sürmesinden dolayı geri dönüşümlerinin gerçekleştirilmemesi durumunda da ciddi bir küresel problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenlerle dünya genelinde plastik atıkların azaltılması ve zamanla ortadan kaldırılması için biyo-bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilen çevre dostu plastik geliştirilmesi teşvik edilmekte, üretimi ve kullanımı konusunda yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu noktalar dikkate alınarak proje kapsamında gıda ambalaj malzemesi olarak ana biyo-bazlı yapı bloğu doğal bir ürün olan mısırdan çevreci bir poliester film ve yine mısır koçanından film malzemesinin özelliklerini geliştirmek için nanoselüloz ve mısır, mısır atıkları ve ayçiçeği küspesinden fenolik ektrakt elde edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında önemli bir tarım ürünü olan mısırve atıkları ile ayçiçeği küspesinden üretilen katkı malzemeleri kullanılarak üretilen biyobozunur poliester filmin gıda ambalajı olarak kullanılabilirliği değerlendirilecektir. Bu doğrultuda planlanan projenin beş ana adımda yapılması öngörülmektedir. Projenin temel fikri tarımsal girdi kullanarak farklı 1) monomer (mısırözü yağından dimer diasitlerin sentezlenmesi), 2) poliester film (dimer diasit ve diolden) ve 3) katkı malzemelerinin (nanoselüloz ve fenolik ekstraktı) üretilmesi açısından üç ayrı sentez adımını kapsamaktadır. Dördüncü basamak sentezlenen monomelerden poliester eldesini ve son basamak sentezlenen poliesterin karakterizasyonu ve gıda ambalajı olarak uygulanabilirliğini içermektedir. Sonuç olarak işbu projede tarımsal ürün olan mısır hammaddesi ve ayçiçeği küspesi kullanılarak geliştirilen polimerik malzemelerle biyobozunur gıda ambalaj malzemesinin üretilmesi planlanmaktadır. İş paketleri birbiriyle uyumlu olarak senkronize şekilde yürütülecektir.
|
Microbial resources for a sustainable olive oil system and a healthier Mediterranean food: from by-products to functional food
Proje Tipi : ARAŞTIRMA PROJESİ, 1 Temmuz 2023
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Portakal suyu endüstrisi atıklarının bütüncül geri kazanım yaklaşımıyla değerlendirilmesi ve yara
tedavisinde kullanılmak üzere hidrojel yara örtüsü üretimi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 115.502,72, 24 Şubat 2023, 10 Eylül 2024
|
Konu
Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi, Gıda Mühendisliği, hidrojel, gıda endüstrisi atıkları, atık değerlendirme, pektin, yara iyileşmesi, yara örtüsü, portakal, esansiyel yağ, fenolik madde,
|
Polende Bulunan Biyoaktif Bileşenlerin Enkapsülasyonu ile Biyoerişilebilirliğin Artırılması ve Antimikrobiyal Özelliklerin Değerlendirilmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 14.999,57, 13 Aralık 2022, 2 Ekim 2024
|
Konu
Gıda Mühendisliği, propolis, püskürtmeli kurutma, enkapsülasyon, biyoyararlılık, antimikrobiyal aktivite,
|
Laktik Asit Bakterilerinden Elde Edilen Postbiyotiklerin Antifungal Etkinliğinin İncelenmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 149.978,00, 13 Aralık 2022, 2 Ekim 2024
|
Konu
Gıda Mühendisliği, postbiyotik, antifungal, raf ömrü,
|
Polende Bulunan Biyoaktif Bileşenlerin Enkapsülasyonu ile Biyoerişilebilirliğin Artırılması ve Antimikrobiyal Özelliklerin Değerlendirilmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 13 Aralık 2022, 2 Ekim 2024
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Antarktika Buzul Karotlarında Mikrooganizmalar ve Soğukta Aktif Enzim Üretim Potansiyeller
Proje Bütçesi : ₺ 200.722,00, 1 Kasım 2022, 1 Şubat 2024
|
Konu
Antarktika Buzul Karotlarında Mikrooganizmalar ve Soğukta Aktif Enzim Üretim Potansiyeller
|
Probiyotiklerin elektrospining yöntemiyle nanoenkapsülasyonu: Salım sistemlerinde ve gıda kaplama malzemesi olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 99.709,05, 13 Haziran 2022, 5 Eylül 2024
|
Konu
Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Ambalajlama, Kimya Mühendisliği ve Teknolojisi , Elektrospinning, Nanolif, Probiyotik, L. rhamnosus, L. plantarum, L. acidophilus, Gıda kaplama ambalajı, Probiyotik salım,
|
ÜZÜMDE ASPERGILLUS CARBONARIUS GELİŞİMİ VE OKRATOKSİN A ÜRETİMİNE KARŞI ALTERNATİF BİYOLOJİK KONTROL YÖNTEMİ GELİŞTİRİLMESi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 14.998,06, 27 Nisan 2022, 2 Ağustos 2023
|
Konu
Mikoloji, Gıda Mikrobiyolojisi, Mikrobiyoloji, Metschnikowia, antagonistik maya, biyokontrol, üzüm, aspergillus carbonarius, okratoksin a,
|
Bitkisel kaynaklı gıda atıklarından elde edilen ekstraktların antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 124.962,00, 9 Haziran 2021, 27 Eylül 2022
|
Konu
Gıda Mikrobiyolojisi, antimikrobiyal, antioksidan, gıda atıkları, et ürünleri,
|
EELİSA INNOvation and COmmon REsearch Strategy - EELISA INNOCORE
1 Haziran 2021, 31 Mayıs 2024
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Gıda Ambalaj Filmlerinin Çift Taraflı Dezenfeksiyonunda Dielektrik Bariyer Deşarj(Dbd) Koronalı Soğuk Plazma Uygulaması
Proje Bütçesi : ₺ 850.135,00, 1 Mayıs 2021, 1 Mayıs 2023
|
Konu
Uluslararası MANUNET III (2. Aşama) çağrı kapsamında desteklenmiştir. Projenin Manunet numarası ve kısa adı (acronym) MNET20/NMCS-3742 r ve PlasmaPack'tır.
Projenin Manunet koordinatörü Romanya'dan Dr. Dragos-George Astanei, projenin Türkiye koordinatörü ve yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr Gürbüz Güneş. Projenin Türkiye ortakları İstanbul Teknik Ünivevrsitesi vev Poşetsan A.Ş., Romanya ortakları ise "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi ve ProSupport Consulting SRL dir. Projenin Türkiye ortakları ve çalışmaları Tübitak-UIDB tarafından 120N835 nolu proje ile desteklenmiştir.
|
Mikrobiyal Kaynaklı Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü Eldesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 54.946,08, 27 Eylül 2018, 9 Haziran 2021
|
Konu
Gıda Mühendisliği, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü, mikobiyal fermantasyon, biyoaktif peptid,
|
Mikrobiyal Kaynaklı Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim İnhibitörü Eldesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 50.000,00, 27 Eylül 2018, 9 Haziran 2021
|
Konu
Son yıllarda tüketiciler, sağlık üzerine olumlu etkileri olan, hastalık riskini azaltıcı ve/veya yaşam süresini arttırmaya yönelik gıdaları tercih etmektedir. Bu duruma bağlı olarak, fizyolojik etkilere sahip doğal gıda bileşenlerinin elde edilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ADE) inhibisyonu hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıkların kontrolünde rol oynamaktadır. ADE inhibitör peptidleri içeren bazı fonksiyonel gıdaların hipertansiyonun tedavisinde alternatif olarak veya ilave etki sağlamada kullanılabileceği de gösterilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda daha çok enzimatik hidroliz ile ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi üzerinde çalışılmış olup bunların üretimi ve karakterizasyonu üzerinde durulmuştur. Bu projede, mikrobiyal fermantasyon ile mayalardan ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi hedeflenmektedir. Bu amaçla mayaların ADE inhibitör madde üretim potansiyellerinin incelenmesi, üretici kültürlerin belirlenmesi, ADE inhibitör maddelerin üretilmesi ve biyoaktif peptidlerin saflaştırılması planlanmaktadır. Böylece doğal kaynaklı antihipertansif özellikte ADE inhibitör etkili metabolitlerin eldesi mümkün olacaktır. Projenin özgünlüğü üç farklı açıdan ortaya konabilir; ilk olarak mayalardan doğrudan mikrobiyal fermantasyon ile elde edilmesi planlanan ADE inhibitörü peptidler ile ilgili ülkemizde henüz kapsamlı bir çalışma ortaya konulamamıştır. İkinci olarak, ADE inhibitörü madde üretim potansiyeline sahip yerel izolatların tanımlanacak olması önemlidir. Üçüncü olarak yerel izolatların ürettiği ADE inhibitör peptidlerin gıdalarda fonksiyonel bileşen olarak kullanılması için spesifik, kolay ve ucuz bir şekilde üretiminin amaçlanması çalışmayı özgün kılmaktadır. Sonuç olarak, dışa bağımlılığın azaltılması ile ülke ekonomisine katkı sağlanması ve büyük ölçekte doğal ADE inhibitörü madde üretimi için önemli bir adım atılması planlanmaktadır.
|
PATOJENİK KÜFLERİN HASAT SONRASI BİYOLOJİK KONTROLÜNDE ANTAGONİSTİK MAYALARIN BİYOPROSPEKSİYONU VE BİR MAYA
EKZOPOLİSAKKARİTİNİN FİZİKOKİMYASAL KARAKTERİZASYONU
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 199.958,00, 30 Ocak 2018, 18 Ocak 2024
|
Konu
Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu , Bakteriyoloji, Mikrobiyal Biyoteknoloji, gıda güvenliği, doğal antimikrobiyaller, antimikrobiyal peptid, gıda mikrobiyolojisi,
|
Fermente gıdalardan izole edilen mikroorganizmaların antibakteriyel etkisi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 5.000,00, 18 Kasım 2016, 24 Ağustos 2017
|
Konu
Fermente gıdalardan izole edilen mikroorganizmaların antibakteriyel etkisinin incelenmesi
|
Bitkisel kaynaklardan izole edilen küflerden mikrobiyal enzim üretimi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, 29 Nisan 2016
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Yerel Kaynaklar ve Atıklardan Gıda Katkı/Yardımcı Maddeleri Araştırma Uygulama Merkezi (Doğal Katkılar Mükemmeliyet Merkezi)
Proje Tipi : Kalkınma Bakanlığı, Proje Bütçesi : ₺ 1.498.099,81, 31 Ağustos 2015, 3 Mayıs 2017
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İncir besiyerinde Aspergillus carbonarius un gelişme ve okratoksin üretimine çevresel faktörleri etkisinin incelenmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 5.000,00, 29 Mayıs 2014, 21 Nisan 2015
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Bitkisel ekstraktların antimikrobiyel etkilerinin incelenmesi
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 5.000,00, 7 Mart 2014, 21 Nisan 2015
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Kırmızı biberde mikotoksin sorunu
Proje Tipi : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi, Proje Bütçesi : ₺ 5.000,00, 1 Ocak 2012, 1 Ocak 2015
|
Konu
Kırmızı biberde mikotoksin sorunu
|
Esansiyel yağların antifungal antibakteriyel özellikleri
Proje Tipi : BAP, Proje Bütçesi : ₺ 5.000,00
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Kalkopirit Flotasyon Konsantrelerinden Bakteri Liçi ile Metal Kazanımı 1683 İ T Ü Araştırma Fonu Projesi
Proje Tipi : BAP
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Aspergillus section Nigri üyelerinin okratoksin A oluşturma özelliklerine sıcaklığın etkisinin belirlenmesi
Proje Tipi : BAP, Proje Bütçesi : ₺ 35.000,00
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
İncirde okratoksin A ve sitrinin oluşumunun incelenmesi
Proje Tipi : BAP
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Aspergillus section Nigri üyelerinin okratoksin A oluşturma özelliklerine sıcaklığın etkisinin belirlenmesi
Proje Tipi : BAP, Proje Bütçesi : ₺ 3.500,00
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|
Sıcaklık ve su aktivitesinin Aspergillus Section Nigri üyelerinin gelişimine etkisinin incelenmesi
Proje Tipi : BAP, Proje Bütçesi :
|
Konu
Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.
|