PROJELER

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Polimerik gıda ambalajları önemli çevresel sorunlara neden olmaktadır. Gıdaların ambalajlanmasında biyobozunurluğu düşük, petrol türevlerinden üretilmiş plastik kullanımı başta petrol olmak üzere sınırlı kaynakların tükenmesi, zararlı sera gazları emisyonu, toprak, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirliliği gibi küresel sorunları beraberinde getirmektedir. Plastikler, biyolojik parçalanmalarının binlerce yıl sürmesinden dolayı geri dönüşümlerinin gerçekleştirilmemesi durumunda da ciddi bir küresel problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenlerle dünya genelinde plastik atıkların azaltılması ve zamanla ortadan kaldırılması için biyo-bazlı ve biyolojik olarak parçalanabilen çevre dostu plastik geliştirilmesi teşvik edilmekte, üretimi ve kullanımı konusunda yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bu noktalar dikkate alınarak proje kapsamında gıda ambalaj malzemesi olarak ana biyo-bazlı yapı bloğu doğal bir ürün olan mısırdan çevreci bir poliester film ve yine mısır koçanından film malzemesinin özelliklerini geliştirmek için nanoselüloz ve mısır, mısır atıkları ve ayçiçeği küspesinden fenolik ektrakt elde edilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında önemli bir tarım ürünü olan mısırve atıkları ile ayçiçeği küspesinden üretilen katkı malzemeleri kullanılarak üretilen biyobozunur poliester filmin gıda ambalajı olarak kullanılabilirliği değerlendirilecektir. Bu doğrultuda planlanan projenin beş ana adımda yapılması öngörülmektedir. Projenin temel fikri tarımsal girdi kullanarak farklı 1) monomer (mısırözü yağından dimer diasitlerin sentezlenmesi), 2) poliester film (dimer diasit ve diolden) ve 3) katkı malzemelerinin (nanoselüloz ve fenolik ekstraktı) üretilmesi açısından üç ayrı sentez adımını kapsamaktadır. Dördüncü basamak sentezlenen monomelerden poliester eldesini ve son basamak sentezlenen poliesterin karakterizasyonu ve gıda ambalajı olarak uygulanabilirliğini içermektedir. Sonuç olarak işbu projede tarımsal ürün olan mısır hammaddesi ve ayçiçeği küspesi kullanılarak geliştirilen polimerik malzemelerle biyobozunur gıda ambalaj malzemesinin üretilmesi planlanmaktadır. İş paketleri birbiriyle uyumlu olarak senkronize şekilde yürütülecektir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi, Gıda Mühendisliği, hidrojel, gıda endüstrisi atıkları, atık değerlendirme, pektin, yara iyileşmesi, yara örtüsü, portakal, esansiyel yağ, fenolik madde,

Konu

Gıda Mühendisliği, propolis, püskürtmeli kurutma, enkapsülasyon, biyoyararlılık, antimikrobiyal aktivite,

Konu

Gıda Mühendisliği, postbiyotik, antifungal, raf ömrü,

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Antarktika Buzul Karotlarında Mikrooganizmalar ve Soğukta Aktif Enzim Üretim Potansiyeller

Konu

Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Ambalajlama, Kimya Mühendisliği ve Teknolojisi , Elektrospinning, Nanolif, Probiyotik, L. rhamnosus, L. plantarum, L. acidophilus, Gıda kaplama ambalajı, Probiyotik salım,

Konu

Mikoloji, Gıda Mikrobiyolojisi, Mikrobiyoloji, Metschnikowia, antagonistik maya, biyokontrol, üzüm, aspergillus carbonarius, okratoksin a,

Konu

Gıda Mikrobiyolojisi, antimikrobiyal, antioksidan, gıda atıkları, et ürünleri,

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Uluslararası MANUNET III (2. Aşama) çağrı kapsamında desteklenmiştir. Projenin Manunet numarası ve kısa adı (acronym) MNET20/NMCS-3742 r ve PlasmaPack'tır. Projenin Manunet koordinatörü Romanya'dan Dr. Dragos-George Astanei, projenin Türkiye koordinatörü ve yürütücüsü İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr Gürbüz Güneş. Projenin Türkiye ortakları İstanbul Teknik Ünivevrsitesi vev Poşetsan A.Ş., Romanya ortakları ise "Gheorghe Asachi" Technical University of Iasi ve ProSupport Consulting SRL dir. Projenin Türkiye ortakları ve çalışmaları Tübitak-UIDB tarafından 120N835 nolu proje ile desteklenmiştir.

Konu

Gıda Mühendisliği, Mikrobiyal Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü, mikobiyal fermantasyon, biyoaktif peptid,

Konu

Son yıllarda tüketiciler, sağlık üzerine olumlu etkileri olan, hastalık riskini azaltıcı ve/veya yaşam süresini arttırmaya yönelik gıdaları tercih etmektedir. Bu duruma bağlı olarak, fizyolojik etkilere sahip doğal gıda bileşenlerinin elde edilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ADE) inhibisyonu hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıkların kontrolünde rol oynamaktadır. ADE inhibitör peptidleri içeren bazı fonksiyonel gıdaların hipertansiyonun tedavisinde alternatif olarak veya ilave etki sağlamada kullanılabileceği de gösterilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda daha çok enzimatik hidroliz ile ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi üzerinde çalışılmış olup bunların üretimi ve karakterizasyonu üzerinde durulmuştur. Bu projede, mikrobiyal fermantasyon ile mayalardan ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi hedeflenmektedir. Bu amaçla mayaların ADE inhibitör madde üretim potansiyellerinin incelenmesi, üretici kültürlerin belirlenmesi, ADE inhibitör maddelerin üretilmesi ve biyoaktif peptidlerin saflaştırılması planlanmaktadır. Böylece doğal kaynaklı antihipertansif özellikte ADE inhibitör etkili metabolitlerin eldesi mümkün olacaktır. Projenin özgünlüğü üç farklı açıdan ortaya konabilir; ilk olarak mayalardan doğrudan mikrobiyal fermantasyon ile elde edilmesi planlanan ADE inhibitörü peptidler ile ilgili ülkemizde henüz kapsamlı bir çalışma ortaya konulamamıştır. İkinci olarak, ADE inhibitörü madde üretim potansiyeline sahip yerel izolatların tanımlanacak olması önemlidir. Üçüncü olarak yerel izolatların ürettiği ADE inhibitör peptidlerin gıdalarda fonksiyonel bileşen olarak kullanılması için spesifik, kolay ve ucuz bir şekilde üretiminin amaçlanması çalışmayı özgün kılmaktadır. Sonuç olarak, dışa bağımlılığın azaltılması ile ülke ekonomisine katkı sağlanması ve büyük ölçekte doğal ADE inhibitörü madde üretimi için önemli bir adım atılması planlanmaktadır.

Konu

Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu , Bakteriyoloji, Mikrobiyal Biyoteknoloji, gıda güvenliği, doğal antimikrobiyaller, antimikrobiyal peptid, gıda mikrobiyolojisi,

Konu

Fermente gıdalardan izole edilen mikroorganizmaların antibakteriyel etkisinin incelenmesi

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Kırmızı biberde mikotoksin sorunu

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.