PROJELER

Konu

TÜRKİYE DENİZLERİNDEN TOPLANAN BAZI MAKROALG ÖRNEKLERİNİN ALTERNATİF PROTEİN KAYNAĞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ: BİYOAKTİF PEPTİT ELDESİ, BİYOAKTİF VE TEKNOFONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI, ENKAPSÜLASYONU VE STABİLİTE ÇALIŞMALARI

Konu

Türkiye’de Aksaray ilinde yetişen hünnap meyvesinin (Zizyphus jujuba) kabuklarından elde edilen fenolik bileşiklerin iki farklı enkapsulasyon yöntemi ile enkapsulasyonu ve in vitro mide-bağırsak sindirim sırasında toplam fenolik madde ve antosiyanin içeriği ile antioksidan, antihipertansif ve antidiyabetik aktivitelerindeki değişimin araştırılması

Konu

Son yıllarda tüketiciler, sağlık üzerine olumlu etkileri olan, hastalık riskini azaltıcı ve/veya yaşam süresini arttırmaya yönelik gıdaları tercih etmektedir. Bu duruma bağlı olarak, fizyolojik etkilere sahip doğal gıda bileşenlerinin elde edilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ADE) inhibisyonu hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı hastalıkların kontrolünde rol oynamaktadır. ADE inhibitör peptidleri içeren bazı fonksiyonel gıdaların hipertansiyonun tedavisinde alternatif olarak veya ilave etki sağlamada kullanılabileceği de gösterilmiştir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda daha çok enzimatik hidroliz ile ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi üzerinde çalışılmış olup bunların üretimi ve karakterizasyonu üzerinde durulmuştur. Bu projede, mikrobiyal fermantasyon ile mayalardan ADE inhibitörü biyoaktif peptid üretimi hedeflenmektedir. Bu amaçla mayaların ADE inhibitör madde üretim potansiyellerinin incelenmesi, üretici kültürlerin belirlenmesi, ADE inhibitör maddelerin üretilmesi ve biyoaktif peptidlerin saflaştırılması planlanmaktadır. Böylece doğal kaynaklı antihipertansif özellikte ADE inhibitör etkili metabolitlerin eldesi mümkün olacaktır. Projenin özgünlüğü üç farklı açıdan ortaya konabilir; ilk olarak mayalardan doğrudan mikrobiyal fermantasyon ile elde edilmesi planlanan ADE inhibitörü peptidler ile ilgili ülkemizde henüz kapsamlı bir çalışma ortaya konulamamıştır. İkinci olarak, ADE inhibitörü madde üretim potansiyeline sahip yerel izolatların tanımlanacak olması önemlidir. Üçüncü olarak yerel izolatların ürettiği ADE inhibitör peptidlerin gıdalarda fonksiyonel bileşen olarak kullanılması için spesifik, kolay ve ucuz bir şekilde üretiminin amaçlanması çalışmayı özgün kılmaktadır. Sonuç olarak, dışa bağımlılığın azaltılması ile ülke ekonomisine katkı sağlanması ve büyük ölçekte doğal ADE inhibitörü madde üretimi için önemli bir adım atılması planlanmaktadır.

Konu

Aksaray İlinde Yetişen Hünnap (Ziziphus jujuba) Meyvesinin Kabuk, İç (pulp) ve Çekirdek Fraksiyonlarının Toplam Fenolik ve Antosiyanin İçeriği ve Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi

Konu

Biyolojik etkinlik analizlerinde yeni geliştirilen tibbi cihazlar, biyobenzer ve biyoürünlerin standartlara uygun analizlerinin yapılacağı biyolojik karakterizasyon laboratuvarının kurulması

Konu

Proje, Erasmus Programı Jean Monnet Faaliyetleri Jean Monnet Modülü tarafından desteklenmektedir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Bitkisel yağlarda epoksi yağ oluşumunun incelenmesi üzerine peroksit tayini ve gaz kromatografisi analzilerinin gerçekleştirilmesi z

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.

Konu

Gıda kaynaklarındaki antosiyaninlerin tanımlanması analizi sağlık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi

Konu

Proje ile ilgili açıklama girilmemiştir.